Mooier zal het niet worden, wel makkelijker

Botox voorafgaand aan littekenbreukcorrecties

Klinische praktijk
Allard S. Timmer
Jeroen J.M. Claessen
Martin V.H. Rutten
Roel Hompes
Marja A. Boermeester
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D5782
Abstract

Bijdragen in de rubriek ‘Nieuwe technieken’ gaan over technische mogelijkheden binnen de geneeskunde die nieuw zijn, zodat er nog niet veel bewijs is, maar waarbij de beschikbare feiten toch zo interessant zijn, dat lezers de informatie nuttig zullen vinden. Of de beschreven technieken na verder onderzoek uiteindelijk tot de gangbare medische praktijk zullen gaan behoren, zal moeten blijken.

Samenvatting

De mediane littekenbreuk is een veelvoorkomende complicatie van een laparotomie. Bij het operatief herstel van een mediane littekenbreuk moeten de rechte buikspieren in de middenlijn weer bij elkaar worden gebracht om daarmee de buikholte te sluiten. Dit is vaak erg lastig en soms onmogelijk, met name bij grote littekenbreuken waarbij de laterale buikspieren langdurig zijn teruggetrokken. Een recente ontwikkeling op het gebied van buikwandchirurgie is het injecteren van de laterale buikspieren met botulinetoxine enkele weken voorafgaand aan de operatie. Deze intramusculaire injecties hebben een tijdelijk verlammend effect waardoor de teruggetrokken laterale buikspieren ontspannen en rekbaarder worden, waardoor het makkelijker wordt om de buikholte te sluiten. Hoewel de eerste geluiden positief zijn, is er nog maar weinig bekend over deze nieuwe toepassing van botulinetoxine. In dit artikel bespreken we zowel het technische aspect als de huidige stand van zaken van deze nieuwe behandelingsmethode.

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, locatie AMC, Amsterdam: Afd. Chirurgie: drs. A.S. Timmer en mr.drs. J.J.M. Claessen, arts-onderzoekers; dr. R. Hompes en prof.dr. M.A. Boermeester, chirurgen. Afd. Anesthesiologie: drs. M.V.H. Rutten, anesthesioloog.

Contact M.A. Boermeester (m.a.boermeester@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Allard S. Timmer ICMJE-formulier
Jeroen J.M. Claessen ICMJE-formulier
Martin V.H. Rutten ICMJE-formulier
Roel Hompes ICMJE-formulier
Marja A. Boermeester ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties