Bleekwater tegen atopische dermatitis

Bleekwater tegen atopische dermatitis
Femia Kievits
Hans van Maanen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:C167

artikel

Een half kopje 6%-bleekwater in een vol bad doet wonderen tegen eczeem. Kinderen met atopische dermatitis die 2 keer per week 10 minuten in een bad met bleekwater weekten, waren na 3 maanden zoveel meer opgeknapt dan kinderen die in gewoon water baadden, dat het onderzoek naar de effectiviteit voortijdig werd afgebroken.

Dit melden onderzoekster Amy Paller en collega’s van de Northwestern University in Chicago in het tijdschrift Pediatrics (doi:10.1542/peds.2008-2217). ‘Het eczeem werd allengs minder door de bleekbaden en ook de opvlammingen verminderden sterk,’ zo zegt zij in een persbericht van de universiteit.

Paller kwam op het idee om bleekwater in het bad te gooien, omdat dit de laatste jaren in ziekenhuizen gebruikt wordt bij de bestrijding van multiresistente stafylokokken. Eigenlijk wilde zij vooral de stafylokokken bestrijden die hun kans grijpen als kinderen door de jeuk hun huid hebben opengekrabd. De kinderen kregen naast de bleekbaden (uiteindelijke concentratie: 0,005%) ook intranasaal mupirocine.

De studie was, met 31 kinderen van 6 maanden tot 17 jaar, klein, maar het effect was groot, aldus Paller. Aanvankelijk was het de bedoeling ongeveer 70 kinderen te includeren, maar gaandeweg bleek het effect zo groot dat dit onethisch werd geacht. Interessant was nog, meldt Paller, dat het eczeem van de kinderen die in bleekwater baadden, over het gehele lichaam verminderde, behalve in hoofd en nek, die immers niet onder water kwamen. De onderzoekers vreesden dat de kinderen door de baden zouden uitdrogen of naar het zwembad zouden gaan ruiken, maar daar was geen sprake van. Ook kolonisatie door resistente Staphylococcus aureus bleef uit, schrijven zij.

Atopische dermatitis treft 15 tot 20% van de kinderen. Infectie met S. aureus is de meest optredende complicatie en verergert ook de ziekte. Behandeling met antibiotica is meestal wel effectief, maar verhoogt de kans op de ontwikkeling van meticillineresistente stammen.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

In het NTvG van 16 mei 2009 lees ik op pagina 947: "Bleekwater tegen atopische dernatitis". In dit juichende stuk wordt een Amerikaans persbericht geciteerd waarin een van de auteurs vertelt dat "eczeem minder werd door bleekbaden". Uw artikel wekt hiermee de indruk dat atopisch eczeem bij kinderen met bleekwater behandeld kan worden. In het artikel zelf (Pediatrics 2009;123(5):e808-14) is echter te lezen dat alle kinderen behalve eczeem ook klinische tekenen van secundaire bacteriele infectie vertoonden. Alle kinderen kregen eerst 2 weken cephalexine per os. Daarna kreeg de ene groep mupirocine (Bactroban) intranasaal en bleekbaden en de andere groep kreeg petrolatum zalf (=placebo) intranasaal en waterbaden (zonder bleekwater). De behandelgroep vertoonde meer verbetering (vooral de huid die onder water had gezeten) dan de placebogroep. Het gaat hier dus niet om het vinden van een effect van "bleekwater alleen" op atopisch eczeem, maar een effect van bleekwaterbaden en mupirocine op atopisch eczeem bij patienten met klinische tekenen van een secundair bacteriele infectie. En die conclusie staat ook bij het oorspronkelijke artikel in Pediatrics. Collega Sillevis Smitt , kinderdermatoloog AMC, heeft in een blad voor ouders (J/M) op het betreffende artikel gereageerd.

 

Medisch Orthopedagogisch Centrum

 

Trudi Herweijer, kinderarts.