Een update

Biomarkers voor alcoholgebruik

Chronisch alcoholgebruik kan grote risico’s met zich meebrengen.
Ferry J.M. Bergkamp
Ellert J. van Soest
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D6116
Abstract

Samenvatting

  • Incidenteel gebruik van alcoholhoudende dranken is algemeen aanvaard. Chronisch alcoholgebruik kan echter grote risico’s met zich meebrengen, voor zowel de gebruiker als de samenleving.
  • De anamnese is de hoeksteen bij de diagnostiek van overmatig alcoholgebruik. Laboratoriumonderzoek kan hierbij helpen.
  • Gebruik de alcoholbepaling in bloed om recent alcoholgebruik aan te tonen. De bepaling van koolhydraatdeficiënt transferrine (CDT), eventueel samen met γ-GT, is geschikt om chronisch alcoholgebruik aan te tonen.
  • Het wordt afgeraden om ASAT, ALAT en MCV te gebruiken als indicator voor chronisch alcoholgebruik.
  • Om een patiënt in een abstinentietraject te volgen kan ethylglucuronide gebruikt worden om een korte periode te monitoren en CDT voor een langere periode.
  • Fosfatidylethanol (PEth) is een veelbelovende marker voor zowel incidenteel als chronisch alcoholgebruik en om patiënten in een abstinentietraject te volgen. De huidige analysemethode van PEth is echter bewerkelijk, waardoor deze marker nog niet gebruikt kan worden in acute setting.
Auteursinformatie

Atalmedial, Amsterdam: drs. F.J.M. Bergkamp, laboratoriumspecialist klinische chemie. Spaarne Gasthuis, afd. Maag-, darm- en leverziekten, Haarlem: drs. E.J. van Soest, mdl-arts.

Contact F.J.M. Bergkamp (fbergkamp@atalmedial.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

De leden van de CDT-werkgroep van de NVKC – dr. F.A.L. Van der Horst, dr. L.H.J. Jacobs, dr. J.M.W. van den Ouweland en dr. J.P.M. Wielders – gaven waardevol commentaar op een eerdere versie van het manuscript.

Auteur Belangenverstrengeling
Ferry J.M. Bergkamp ICMJE-formulier
Ellert J. van Soest ICMJE-formulier
Stiekem een alcoholonderzoek doen?
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties