Bevriezingswonden door recreatief lachgasgebruik

Klinische praktijk
Iris G. van Munster
Kiran C. Baran
Kim L.M. Gardien
Toine van Trier
Annebeth Meij-de Vries
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4794
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Er is een nieuw soort letsel dat wij steeds vaker zien: bevriezingswonden van de bovenbenen die ontstaan wanneer recreatieve gebruikers van lachgas een lachgastank tussen hun benen klemmen terwijl zij het gas uit de tank laten ontsnappen. Doordat de huidafwijkingen in de eerste dagen na de bevriezing vaak gering zijn, wordt de ernst van het letsel niet altijd meteen erkend. Patiënten kunnen ernstige littekens overhouden aan dit letsel.

Casus

Twee jonge patiënten werden verwezen naar het brandwondencentrum met wonden die waren ontstaan na lachgasgebruik. Bij inspectie zagen wij diepe bevriezingswonden, waarvoor operatieve behandeling noodzakelijk was. De patiënten ondergingen meerdere ingrepen en bleven onder behandeling voor hun littekens.

Conclusie

Het is belangrijk om dit letsel te herkennen en te overleggen met een van de drie brandwondencentra om deze patiënten tijdig en adequaat te kunnen behandelen.

Auteursinformatie

Rode Kruis Ziekenhuis, afd. Brandwondencentrum, Beverwijk: drs. I.G. van Munster, arts-assistent; drs. K.C. Baran, brandwondenarts in opleiding; drs. K.L.M. Gardien, brandwondenarts; drs. T. van Trier, plastisch chirurg; dr. A. Meij-de Vries, chirurg.

Contact K.C. Baran (kbaran@rkz.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Iris G. van Munster ICMJE-formulier
Kiran C. Baran ICMJE-formulier
Kim L.M. Gardien ICMJE-formulier
Toine van Trier ICMJE-formulier
Annebeth Meij-de Vries ICMJE-formulier

Ook interessant

Reacties