Betrouwbaarheid van de bloeddrukmeting; vergelijking van een elektronische meter en een kwikmanometer in de huisartspraktijk

B.A. van Doorn
E. van der Does
J. Lubsen
H. Rijsterborgh
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1990;134:1646-50
Abstract

Samenvatting

Voor metingen van de bloeddruk kennen we de indirecte methode volgens Riva-Rocci. Deze methode bergt een aantal foutenbronnen in zich. In dit artikel wordt een onderzoek beschreven naar de bruikbaarheid van een elektronische bloeddrukmeter in vergelijking tot de conventionele kwikmanometer. Er werden 76 gepaarde metingen bij ongeselecteerde patiënten verricht met een elektronische bloeddrukmeter en een kwikmanometer die voldeed aan alle eisen van de Gezondheidsraad. De systematische fout en de toevallige fout in beide meetprocedures werden met elkaar vergeleken. Uit de resultaten blijkt dat de verschillen in de onderzoeksgroep zo gering zijn dat dit praktisch van geen belang is. Volgens het hier beschreven onderzoek is de gebruikte elektronische bloeddrukmeter in de praktijk een acceptabele vervanging voor de conventionele kwikmanometer.

Auteursinformatie

Erasmus Universiteit, Mathenesserlaan 264a, 3021 HR Rotterdam. Afd. Huisartsgeneeskunde: mw.B.A.van Doorn en prof.dr.E.van der Does, huisartsen.

Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland, Utrecht.

Ir.H.Rijsterborgh, fysicus.

Contact Centrum voor Klinische Besliskunde: prof.dr.J.Lubsen, epidemioloog

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties