Betere zorg door anamnesestandaard

Zou het echt?
Commentaar
11-01-2021
Coen D.A. Stehouwer

Het invoeren van nieuwe technologie in de gezondheidszorg is een interventie die niet principieel verschilt van het voorschrijven van een nieuw medicijn. Toch is het laatste aan strenge regels gebonden, en het eerste niet. Ik vind dat niet juist: alle interventies hebben bijwerkingen.

‘O brave new world…’ - William Shakespeare (1564-1616), uit ‘De storm’, akte 5, scène 1.

Het screeningsinstrument voor depressie dat bij de patiënt uit de casus werd gebruikt is zélf redelijk accuraat, en depressie komt bij patiënten met diabetes vaak voor. Maar als vervolgens geen hulp kan worden geboden, richt de interventie schade aan (ze wijst mensen op de noodzaak van hulp, die vervolgens niet beschikbaar is) en is deze in feite onethisch.1 De app die thuisbeoordeling van boezemfibrilleren mogelijk maakt lijkt een goed idee – wie kan ertegen zijn? Maar als een patiënt dagelijks geconfronteerd wordt met informatie die hij eerst niet had, kunnen misverstanden ontstaan – en ook die kunnen schade aanrichten.

Van artificial intelligence (AI), en in het bijzonder machinelearning, wordt verwacht dat ze de gezondheidszorg efficiënter en accurater kan maken. Maar het voorbeeld van de patiënt uit de casus laat wel zien dat invoering van welke technologie dan ook, zelfs van iets ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing