Beter leren lezend leren

Marcel Olde Rikkert
Marcel Olde Rikkert
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:B1760

artikel

Bent u nu lezend aan het leren, of lerend aan het lezen? Wees gerust, ik heb gewoon een persoonlijk getint, onderhoudend stukje geschreven. Maar wel over hoe u nog beter lezend kunt leren.

Mijn vader maakte me dat recent namelijk goed duidelijk. Hij is bijna 100 en werd 5 dagen na zijn positieve SARS-CoV-2-PCR pas echt ziek. Met 40º C koorts, paracetamol, dexamethason en 5 liter zuurstof via een neusbril werd hij bovendien delirant. Afwisselend onrustig en slaperig waande hij zich thuis meesttijds in het ziekenhuis, omringd door blauw verpakte mensen. Omdat ik wist dat het leerartikel over delier (D4953) en de update over covid-19-behandeling (D5620) eraan kwamen, heb ik snel even gekeken of de connectie dexamethason en covid-delier al bekend was. Ik las de mij op zich bekende teksten nu met andere ogen. Kon ik het met deze kennis nog draaglijker voor hem maken? ‘Rooming in’ – aanwezig zijn ’s nachts – is het beste, las ik. Dus mijn drie zussen en ik maakten een nachtploegschema. En wonderwel bleek hij rustig te herstellen, al eist het delier in de nasleep nog wel zijn cognitieve tol.

Zijn covid-19 en delier hebben me veel gedaan. En veel geleerd. Een maand later hierop reflecterend, onderstreept het voor mij hét adagium van effectief volwassenenleren: het lukt beter naarmate het relevanter is voor de praktijk. Werkplek-leren is de hippe term. Maar met zo veel schermwerktijd is dat voor veel dokters niet de beste term. Patiënt-leren is een betere. Samen met een betrouwbare kennisbron, zoals een leerartikel, zuig je kennis dan pas dorstig op.

Leren is, volgens onderwijskundige David Kolb, het proces waarbij kennis wordt verworven door transformatie van ervaring. Moeite, dankbaarheid of andere emoties die vaak gepaard gaan met patiëntervaringen, zorgen voor een nog steviger verankering. Met goede toetsing, zoals ook bij dit leerartikel, kun je checken of je het geleerde kunt toepassen. De volgende patiënt is de winnaar. Het accreditatiepunt in de kers op de taart. Maar het draait om het samen beter worden.

Auteursinformatie

m.olderikkert@ntvg.nl

Contact (m.olderikkert@ntvg.nl)

Ook interessant

Reacties