Betekenisvol herstel

Openstaande deur
Laurens Bisschops
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:C5681

De persoonlijke ervaringen van artsen kunnen inspirerend en leerzaam zijn voor vakgenoten. In deze rubriek biedt het NTvG ruimte om die ervaringen te delen.

‘Stipt op tijd komen ze binnen. Hij loopt voorop, zijn echtgenote komt met lichte aarzeling achter hem aan. Joviaal steekt hij me de hand toe. Door zijn enthousiasme vraag ik me even of hij me herkent – meestal is dat niet zo na een IC-opname. Zíj zou me wel moeten herkennen, al is het inmiddels ruim een jaar geleden dat hij op onze IC-afdeling lag.

Voormalig patiënten zoeken om uiteenlopende redenen contact. Meestal willen ze puzzelstukjes in hun geheugen aan elkaar kunnen leggen. Soms komen ze om te bedanken, of omdat ze last hebben van schaamte over het delier waarin…

Auteursinformatie

Laurens Bisschops is internist-intensivist in het Radboudumc. Hij heeft meegeschreven aan de richtlijn ‘Nazorg en revalidatie van intensive care patiënten’ (2022). In het kader van nazorg voert hij jaarlijks tientallen gesprekken met voormalig IC-patiënten en hun naasten.

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Laurens Bisschops ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Journalistiek
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties