Besparen op dure geneesmiddelen

Doordrukstrip voor tabletten
Lester du Perron

artikel

De zorgkosten in Nederland stijgen al jaren. Een steeds groter deel van die kosten komt door gebruik van dure geneesmiddelen. De Nederlandse Zorgautoriteit waarschuwde eerder dit jaar dat daardoor andere zorg in de verdrukking komt. Dat betekent dat sommige zorg binnenkort misschien niet meer geleverd kan worden, omdat het geld daarvoor aan dure geneesmiddelen opgaat.

Om die reden komen er steeds meer initiatieven om uitgaven aan dure geneesmiddelen te verlagen. Zo riep oncoloog Gabe Sonke onlangs op om het nut van nieuwe dure geneesmiddelen beter te onderzoeken voordat ze op de markt komen. Maar ook middelen die al in gebruik zijn kunnen beter worden ingezet.

Uit recent onderzoek van het Nijmeegse Radboudumc blijkt dat gepast gebruik van het dure medicijn eculizumab (kosten per patiënt: ruim €450.000 per jaar) bij patiënten met de zeldzame nierziekte aHUS, miljoenen euro's per jaar kan besparen. Volgens de fabrikant hebben patiënten het middel hun hele leven nodig. Maar uit het Nijmeegse onderzoek blijkt nu dat een behandeling van slechts 3 maanden vaak al voldoende is en zo nodig later weer kan worden herhaald. Dat is veilig voor de patiënt, scheelt mogelijke bijwerkingen en bespaart de zorg veel geld.

Persbericht RadboudumcNieuwsbericht NRC

 

 

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties