Beschikbaarheid van geneesmiddelen in ziekenhuizen bij acute situaties

Commentaar
11-06-2019
Irma M. Rigter, Jacqueline M. Bos en E. Marleen Kemper

In acute situaties is het essentieel dat de juiste behandeling snel ingezet kan worden en dat de benodigde geneesmiddelen voor deze behandeling beschikbaar zijn. In dit commentaar bespreken we verschillende uitdagingen bij het vaststellen van het geneesmiddelenassortiment en de logistieke en administratieve hindernissen die apothekers moeten nemen bij aflevering van niet-geregistreerde geneesmiddelen die in acute situaties nodig kunnen zijn.

Elders in het NTvG staan de resultaten van een onderzoek naar de behandeling van ernstige malaria met artusenaat en de beschikbaarheid van dat middel in acute situaties.1 De auteurs concluderen dat patiënten met ernstige malaria slechts behandeld kunnen worden in 77% van de Nederlandse ziekenhuizen. Zij baseren dit op de beschikbaarheid van het antimalariamiddel artusenaat. Wie bepaalt eigenlijk welke middelen beschikbaar zijn in de ziekenhuisapotheek?

Het vaststellen van het geneesmiddelenassortiment

Het is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van medisch specialisten en ziekenhuisapothekers om het geneesmiddelenassortiment vast te stellen en te bepalen welke producten daadwerkelijk in het ziekenhuis aanwezig moeten zijn. In de meeste ziekenhuizen is een geneesmiddel- of formulariumcommissie ingesteld.

De keuze om een geneesmiddel in het assortiment op te nemen en op voorraad te hebben is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst zijn voorkeuren voor geneesmiddelen opgenomen in nationale en internationale richtlijnen voor de behandeling van aandoeningen. Daarnaast zijn voor een ziekenhuis de patiëntenpopulatie en de behandelmogelijkheden binnen het ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing