Bejegening van patiënten met een persoonlijkheidsstoornis: 10 tips

Klinische praktijk
Ad Kaasenbrood
Joost Hutsebaut
Femke Kaasenbrood
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D718
Abstract

In een serie artikelen in de rubriek ‘Stand van zaken’ worden de huidige kennis en recente inzichten over een onderwerp samengevat in enkele praktische tips.

Samenvatting

Persoonlijkheidsstoornissen komen veel voor. Het gedrag van patiënten met een persoonlijkheidsstoornis kan het voor artsen moeilijk maken om hun professionele attitude te handhaven, wat kan leiden tot breuken in de therapeutische relatie. Om scheefgroei in de therapeutische relatie te voorkomen geven we in dit artikel 10 tips voor een adequate bejegening van patiënten met een persoonlijkheidsstoornis in de algemene medische praktijk. We verdeelden deze tips in 3 domeinen. Het eerste domein betreft de organisatie van zorg, die bij voorkeur veilig en voorspelbaar is omdat onvoorspelbaarheid en -betrouwbaarheid deze mensen gemakkelijk kunnen ontregelen. In het tweede domein gaat het over de attitude van de arts, die bij voorkeur onderzoekend en uitnodigend is, maar ook begrenzend. In het derde domein bevelen we artsen aan om de kwaliteit van de therapeutische relatie te bewaken en deze relatie zo nodig te herstellen.

Auteursinformatie

FACT-team Pro Persona, Arnhem.

Dr. A. Kaasenbrood, psychiater-psychotherapeut (tevens: Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen, Utrecht).

De Viersprong, Halsteren.

Dr. J. Hutsebaut, klinisch psycholoog (tevens: Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen, Utrecht).

UMC Utrecht, afd. Julius Centrum, Utrecht.

Drs. F. Kaasenbrood, arts in opleiding tot huisarts en onderzoeker.

Contact dr. A. Kaasenbrood (akaasenbrood@hotmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Ad Kaasenbrood ICMJE-formulier
Joost Hutsebaut ICMJE-formulier
Femke Kaasenbrood ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Praktische tips
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

En zoals het ook in het artikel wordt benoemd, zijn de tips ook toepasbaar in situaties waar "normale" patienten in beeld zijn. Wel zal dan rekening moeten worden gehouden in welke mate de tips kunnen worden toegepast. Dit is m.i. afhankelijk van een positie op een denkbeeldige schaal. Een continue schaal waarbij patienten met een persoonlijkheidsstoornis aan het ene uiteinde, en klanten met een vraag naar medisch advies aan het andere uiteinde, zitten.

Ik hou me vooral bezig met de organisatie rondom huisarts en assistentes. En richt me op die specifieke tips. Maar bewustwording door het bespreken van de andere tips zal zeker ook bijdragen. We gaan er mee aan de gang. Dank.

Dave Willemse, praktijkmanager/adviseur Huisartsenpraktijk