Behandeling van malaria tropica

Opinie
P.A. Kager
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:2192-4
Abstract

Zie ook het artikel op bl. 2208.

Malaria is een belangrijke importziekte: in 2005 werd deze in Nederland 299 maal, in 2006 253 maal vastgesteld.1 Wereldwijd is malaria met jaarlijks 300-500 miljoen aanvallen en 1,5-2,5 miljoen sterfgevallen een van de belangrijkste oorzaken van ziekte en sterfte. Malaria heeft een belangrijke negatieve invloed op de economische ontwikkeling in Afrika (www.rollbackmalaria.org/forumV/docs/gsp_en.pdf).

In dit artikel ga ik in op malaria tropica, veroorzaakt door Plasmodium falciparum, de potentieel dodelijke vorm van malaria, en plaats ik enkele kanttekeningen bij het artikel van Visser et al. elders in dit nummer van het Tijdschrift.2

Voor de behandeling van malaria tropica staan betrekkelijk weinig middelen ter beschikking: chloroquine en het verwante amodiaquine, sulfadoxine-pyrimethamine en het vergelijkbare dapson-chlorproguanil, mefloquine, atovaquon-proguanil, kinine en artemisinine en artemisininederivaten. In China werden behoudens de artemisininepreparaten, lumefantrine en piperaquine ontwikkeld, middelen die in combinatie met een artemisininepreparaat worden gebruikt.

Door…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Infectieziekten, Tropische Geneeskunde en Aids, F4-217, Postbus 22.660, 1100 DD Amsterdam.

Contact Hr.prof.dr.P.A.Kager, internist (p.a.kager@amc.uva.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties