Behandeling van fimosis met corticosteroïdcrème

Klinische praktijk
J.P.A. van Basten
A.M. de Vijlder
H.J.A. Mensink
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:1544-7
Abstract

Samenvatting

- Bij veel van de jongens die wegens fimosis worden verwezen voor circumcisie, is er geen huidafwijking en derhalve geen indicatie voor chirurgie.

- Indien een nauwe voorhuid leidt tot hygiënische bezwaren, en bij een huidafwijking kan lokale behandeling met een corticosteroïdcrème een alternatief zijn voor circumcisie.

- In een literatuurzoekactie werden 13 studies gevonden over effectiviteit en veiligheid van lokale corticosteroïdapplicatie voor behandeling van fimosis. Hiervan waren 3 studies placebogecontroleerd.

- In totaal waren 1121 jongens met een niet terug te trekken voorhuid behandeld met een corticosteroïd, veelal 2 maal daags aangebracht. Na behandeling gedurende 4 tot 8 weken was bij circa 75% van de patiënten complete retractie van de voorhuid bereikt. Lokale of systemische bijwerkingen waren in deze studies niet gemeld. De resultaten van verschillende middelen was vergelijkbaar.

- Lokale corticosteroïdapplicatie lijkt een effectieve en veilige behandeling van klachten van een nauwe voorhuid, en derhalve aanbevolen alvorens chirurgische behandeling wordt overwogen.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Urologie, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

Dr.J.P.A.van Basten en prof.dr.H.J.A.Mensink, urologen; mw.A.M.de Vijlder, kinderuroloog.

(j.p.a.van.basten@chir.azg.nl).

Contact dr.J.P.A.van Basten (j.p.a.van.basten@chir.azg.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties