BCG: een bijna 100 jaar oud vaccin

Perspectief
Hans C. Rümke
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D5146
Abstract

Sinds 1921 bestaat er een vaccin tegen tuberculose.1 Deze entstof bevat Bacillus Calmette-Guérin, een levend verzwakte stam van de tuberkelbacterie Mycobacterium bovis. Sinds 1974 maakt het vaccin deel uit van het ‘Expanded Programme on Immunization’ van de WHO.

Samenvatting

Sinds 1921 is er een vaccin tegen tuberculose (tbc). Deze entstof bevat Bacillus Calmette-Guérin (BCG), een levend verzwakte stam van de tuberkelbacterie Mycobacterium bovis. Het vaccin is bij kinderen redelijk effectief, maar bij volwassenen is de bescherming matig. De bescherming houdt circa 15 jaar aan. Het vaccin is voor immuuncompetente personen veilig, mits het intracutaan en in de juiste dosis wordt toegediend. Dit artikel blikt terug op de ontwikkeling van de tuberculinehuidtest en het BCG-vaccin, en op het gebruik hiervan in Nederland.

Auteursinformatie

Bilthoven: dr. H.C. Rümke, kinderarts n.p. en medisch vaccinoloog.

Contact H.C. Rümke (hcrumke@gmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. Een ICMJE-formulier met de belangenverklaring van de auteur is online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Hans C. Rümke ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties