Babyzwemmen goed voor ontwikkeling

Babyzwemmen goed voor ontwikkeling
Lucas Mevius
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:C580

Veel zwembaden bieden tegenwoordig een zwemprogramma aan voor baby’s vanaf 6 weken oud, waarbij het zwembadwater warmer is dan normaal.

Babyzwemmen is goed voor de motorische ontwikkeling van een kind. Zwemmende baby’s ontwikkelen namelijk een beter evenwicht en zijn beter in het grijpen naar voorwerpen dan niet-zwemmende baby’s. Zelfs wanneer zij 4 jaar oud zijn bestaat dit verschil nog. Dat beweren Hermundur Sigmundsson (Norwegian University of Science and Technology) en Brian Hopkins (Lancaster University) in Child: care, health and development (2010;36:428-30).

Sigmundsson en Hopkins betrokken in hun onderzoek 19 IJslandse kinderen die vanaf de leeftijd van 5 maanden 4 maanden lang 2 h per week zwemles kregen, en 19 kinderen die niet als baby zwommen. Tijdens de zwemlessen leerden de baby’s met hulp van ouders rollen op een drijvende mat, onder water zwemmen en reiken naar drijvende voorwerpen. Toen de kinderen 4 jaar oud waren testten de onderzoekers verschillende motorische vaardigheden: evenwicht (op de tenen lopen, op een been staan), fijne motoriek (muntjes stapelen, kralen rijgen) en balvaardigheid (een bal rollen, vangen).

Babyzwemmers waren significant beter in de evenwichtsoefeningen en in het grijpen naar objecten (oog-handcoördinatie) dan niet-babyzwemmers.

Ondanks dat het een beperkt aantal baby’s betreft, denken de auteurs dat babyzwemmen, behalve een effect op de motorische ontwikkeling, ook mogelijk voordelen biedt op andere ontwikkelingsgebieden zoals groei, zelfvertrouwen en cardiovasculaire conditie.

Gerelateerde artikelen

Reacties