Alleen bij patiënten met niet-eosinofiel astma

Azitromycine ter preventie van longaanvallen

Opinie
Gert-Jan Braunstahl
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4756
Abstract

Recentelijk is een meta-analyse gepubliceerd over de langdurige behandeling met azitromcyine ter preventie van astma-exacerbaties. De conclusie van de onderzoekers is haast te mooi om waar te zijn: patiënten met ernstig astma krijgen minder longaanvallen dankzij een goedkoop tabletje dat maar enkele keren per week ingenomen hoeft te worden.

Astma is een chronische inflammatoire ziekte van de luchtwegen. Patiënten met astma worden standaard behandeld met ontstekingsremmers en luchtwegverwijders in de vorm van inhalatiemedicatie. Van alle patiënten met astma heeft 15-20% moeilijk behandelbaar of ernstig astma.1 Bij die patiënten is de ziekte slecht onder controle, ondanks behandeling met hoge doses inhalatieglucocorticoïden (ICS) en langwerkende bèta-2-agonisten (LABA). Deze patiënten hebben veel klachten en beperkingen in hun dagelijks leven en er treden bij hen exacerbaties op, doorgaans ‘longaanvallen’ genoemd. Deze longaanvallen kunnen vaak alleen met antibiotica of orale glucocorticoïden (OCS) worden bestreden, die gepaard gaan met bijwerkingen op de korte en lange termijn. Het voorkómen van longaanvallen is daarom een belangrijk doel bij de behandeling van astma.

Macroliden zijn antibiotica met anti-inflammatoire eigenschappen die een gunstig effect kunnen hebben bij de behandeling van astma en andere luchtwegziekten, zoals COPD en bronchiectasiëen.2-4 In het verleden zijn meerdere RCT’s gedaan naar het…

Auteursinformatie

Franciscus Gasthuis & Vlietland, afd. Longgeneeskunde, Rotterdam: dr. G.J. Braunstahl, longarts.

Contact G.J. Braunstahl (g.braunstahl@franciscus.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Gert-Jan Braunstahl ICMJE-formulier
Minder astma-exacerbaties door azitromycine
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties