Ayahuasca in de polder

Wat een dokter moet weten over de bijwerkingen
Klinische les
27-08-2020
Annelies van den Berg, Elmer E. van Eeghen, A.J. (Jos) Kooter, Thomas H. Tuinman en Pieter Roel Tuinman

Dames en Heren,

Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse hallucinogene thee, die in Europa en in Noord-Amerika aan populariteit wint. Deze thee wordt in Nederland meestal gebruikt in een groepsceremonie, kortweg ayahuasca-ceremonie genoemd. Eind 2019 werd er in de algemene pers veelvuldig aandacht besteed aan dit middel. Is het onschuldig, of zijn er toch gezondheidsrisico’s?

Het tripmiddel ayahuasca wordt in Nederland nog altijd aangeboden, ondanks een verbod op het middel volgens de Opiumwet. Er treedt bij gebruik van ayahuasca geen afhankelijkheid op. Het bijwerkingenprofiel van ayahuasca wordt als mild beschouwd. Aan de hand van een patiëntencasus illustreren we dat deelname aan een ayahuasca-ceremonie echter niet geheel zonder risico’s is. Ook bespreken wij het werkingsmechanisme, de effecten, het mogelijke therapeutische potentieel en de risico’s van dit tripmiddel.

 

Patiënt A, een 36-jarige vrouw met een blanco medische voorgeschiedenis, werd door de ambulancedienst binnengebracht op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH). Omstanders hadden haar verminderd reactief in de trein aangetroffen. Mogelijk had zij trekkingen vertoond. Hetero-anamnestisch bleek zij de avond en nacht vóór opname deelgenomen te hebben aan een ayahuasca-ceremonie.

Op de SEH zagen wij een verminderd reactieve vrouw met motorische onrust, maar zonder lateralisatie. Patiënte voerde op verzoek geen opdrachten uit, maar lokaliseerde wel op een pijnprikkel (Glasgow-comascore: E3M5V2). Haar pupillen waren isocoor, ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing