Autovaccinatiebehandeling na Q-koortsinfectie

Lara Harmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:C4344

Patiënten die klachten ondervinden na een infectie met Q-koorts kunnen een zogeheten autovaccinatiebehandeling ondergaan, waarbij herhaaldelijk kleine beetjes bewaard bloed subcutaan worden toegediend. Maar over de wetenschappelijke onderbouwing voor die methode bestaan twijfels.

Voormalig huisarts Leendert Kunst biedt sinds enige tijd een omstreden ‘autovaccinatie’ aan als behandeling voor patiënten met klachten na een Q-koortsinfectie. De Q-koorts woedde tussen 2007 en 2011 in Zuidoost-Nederland en trof zo’n 40.000 mensen, van wie er nu 4000 geregistreerd zijn met symptomatische Q-koorts. Bijna 400 patiënten…

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Het wetenschappelijke artikel dat Kunst noemt en dat verscheen in het J Medical Microbiology & Diagnosis is de moeite niet waard om te bekijken. Dit tijdschrift is een zgn. open access tijdschrift en vraagt van auteurs een fors bedrag. Insiders herkennen dit als 'predator journal' en op de website van dit tijdschrift is te vinden dat Kunst c.s. voor dit artikel € 1705,-  hebben moeten neerleggen. Iedereen die dit wil betalen komt door de peer review heen, zo werkt dat. Dat tijdschrift is niet medisch, maar een verdienmodel.

Cees Renckens, vrouwenarts, n.p.