Autismespectrumstoornis bij meisjes en vrouwen

Klinische praktijk
Annelies A. Spek
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A6211

Samenvatting

  • De autismespectrumstoornis (ASS) behelst het gehele spectrum van aan autisme verwante stoornissen, waaronder de autistische stoornis en de stoornis van Asperger.

  • Deze aandoening kan zich anders uiten bij vrouwen dan bij mannen. Meisjes en vrouwen met ASS hebben doorgaans strategieën aangeleerd om te compenseren voor hun sociale en communicatieve beperkingen en bij hen is ook vaak sprake van comorbiditeit.

  • Hierdoor wordt ASS bij vrouwen vaak niet herkend of anders gediagnosticeerd.

  • Er zijn aanwijzingen voor een verhoogde testosteronconcentratie bij vrouwen met ASS, die invloed heeft op de seksuele ontwikkeling. Aseksueel en biseksueel gedrag komen relatief vaak voor.

  • Voor de herkenning van ASS bij vrouwen in de klinische praktijk is het van belang om alert te zijn op compensatiemechanismen voor sociale en communicatieve problemen.

  • Ook kan overbelasting gerelateerd aan sensorische prikkelgevoeligheid en moeite hebben met veranderingen indicatief zijn.

  • Bestaande diagnostische instrumenten voor ASS zijn nog niet onderzocht bij vrouwen en verder onderzoek op dit gebied is van groot belang.

Auteursinformatie

GGZ Eindhoven, Centrum Autisme Volwassenen, Eindhoven.

Contact Dr. A.A. Spek, klinisch psycholoog (aa.spek@ggze.nl)

Verantwoording

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 8 mei 2013

Auteur Belangenverstrengeling
Annelies A. Spek ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

elisabeth
latenstein

Ten eerste vind ik het erg jammer dat ik dit artikel zelfs als geregistreerd gebruiker niet kan inzien. Ik ben ervaringsdeskundige met 2 kinderen met ASS, een jongen en een meisje. Het artikel in het Brabants Dagblad attendeerde mij op het recente artikel hierop. Graag had ik meer inhoudelijke informatie hierover gehad, maar abonnee worden heeft voor mij niet zo veel zin.

Verder kan ik alleen maar beamen dat er een verschil zit in hoe ASS zich openbaart bij jongens en bij meisjes. Echter de verklaring die hiervoor in het BD werd gegeven, namelijk dat van meisjes meer sociaal gedrag wordt verwacht, vind ik absoluut opnzinnig. Te gemakkelijk geformuleerd, onmiskenbaar ingegeven door persoonlijke vooroordelen van de auteur en/of de maatschappij en een absolute drogredenering. Graag had ik daarvoor de onderbouwing gelezen in het artikel. Maar nog veel meer was ik op zoek naar echte verklaringen voor de verschillen in hoe ASS zich openbaart bij de verschillende geslachten. Misschien is het wel net als bij hart en vaatziekten. Daar zijn echte verschillen tussen beide geslachten en ook die kunnen niet zo maar afgedaan worden met drogredeneringen!

 

Elisabeth Latenstein, marketeer