Atriumnatriuretische factor: een veelzijdig hormoon geproduceerd door het hart

Klinische praktijk
A. van der Laarse
E. Weijers
J. Adipranoto
V. Manger Cats
A.V.G. Bruschke
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1987;131:353-8

Inleiding

Atriumnatriuretische factor (ANF) is een onlangs ontdekt hormoon dat geproduceerd wordt door atriumweefsel van het hart. Ten gevolge van verhoogde atriumdruk komt ANF vrij in de circulatie. De effecten van een verhoogde ANF-concentratie in het plasma zijn talrijk en betreffen in hoofdzaak bloeddrukdaling en verhoogde uitscheiding van water en zouten.

Een aantal onderzoekers heeft de ontdekking van een atriaal hormoon nèt gemist. Henry et al. en Linden rekten – door middel van ballon-inflatie – de linker-atriumwand op en namen een sterk diuretische reactie waar.1 Henry et al. postuleerden dat de diurese het gevolg was van een geremde afgifte van antidiuretisch hormoon, en Linden nam aan dat stimulatie van zenuwreceptoren in het atrium leidde tot onderdrukking van de diurese in de nier via afferente vezels in de N. vagus. Gauer en medewerkers stelden de hypothese op dat de bizar kronkelende zenuwuiteinden in het atriumweefsel zeer gevoelig waren voor bloedvolumeveranderingen…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Cardiologie, Postbus 9600, 2300 RC Leiden.

Dr.A.van der Laarse, biochemicus; E.Weijers en J.Adipranoto, assistent-geneeskundigen; dr.V.Manger Cats en prof.dr.A.V.G.Bruschke, cardiologen.

Contact dr.A.van der Laarse

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties