Atriumfibrilleren voorspellen met een sinusritme-ecg

Wel of niet zinnig?
Commentaar
03-12-2019
Robert G. Tieleman

Recentelijk verscheen in The Lancet een artikel over het identificeren van patiënten met atriumfibrilleren (AF).1 Dit artikel is vooral relevant voor patiënten met AF die onlangs een ischemisch CVA hebben doorgemaakt, omdat behandeling met orale antistolling bij hen een lager risico op een recidief-CVA geeft dan behandeling met een trombocytenaggregatieremmer.2 Bij patiënten met permanent AF kan de ritmestoornis eenvoudig op een ecg vastgesteld worden, maar bij patiënten met paroxysmaal AF is dit bewerkelijker. Bekend is dat hoe langer het hartritme gemonitord wordt, hoe groter de kans is dat AF wordt gedetecteerd.3 Langdurige monitoring van het hartritme is echter kostbaar en belastend voor de patiënt.

Onderzoekers van de Mayo Clinic ontwikkelden een algoritme op basis van kunstmatige intelligentie om de ‘verborgen geheimen’ van het 12-afleidingen-ecg tijdens sinusritme (SR-ecg) te ontrafelen, en zo te voorspellen welke patiënten in de toekomst atriumfibrilleren (AF) krijgen. Het algoritme werd getraind om SR-ecg’s van patiënten met paroxysmaal AF te onderscheiden van die van patiënten zonder AF. De onderzoekers gebruikten hiervoor bijna 650.000 SR-ecg’s van ruim 180.000 patiënten. De resultaten zijn hoopgevend en hebben volgens de onderzoekers therapeutische implicaties voor patiënten met AF die onlangs een ischemisch CVA hebben doorgemaakt. Om een recidief-CVA te voorkomen, moeten deze patiënten namelijk behandeld worden met orale antistolling (DOAC of vitamine K-antagonist) en niet met een trombocytenaggregatieremmer.

Het onderzoek is verricht door gerenommeerde onderzoekers en de resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in een voornaam tijdschrift. Toch zijn er enkele kanttekeningen bij het onderzoek te plaatsen, die nopen tot voorzichtigheid.

Diagnostische waarde

De eerste kanttekening is dat de gevonden sensitiviteit en ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing