Aspecifieke klachten bij gezwellen van de maag-darmwand

Klinische praktijk
J.L.G. Blaauwgeers
H.F.W. Hoitsma
A.A.M. Geraedts
Sj.Sc. Wagenaar
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1999;143:1241-5
Abstract

Dames en Heren,

Gezwellen die uitgaan van het slijmvlies van het maag-darmkanaal geven meestal aanleiding tot klachten die in relatie staan met passagestoornissen of bloedverlies. Endoscopisch onderzoek kan snel tot een diagnose leiden.

Gezwellen die uitgaan van de spierrok van de maag-darmwand en die het lumen in eerste instantie niet obstrueren, geven in het algemeen laat klachten. Een preoperatieve diagnose is bij deze aandoeningen moeilijker te stellen. De definitieve diagnose wordt dan ook vaak pas op basis van het operatiepreparaat gesteld.

De klinische presentatie en de diagnostiek bij 3 patiënten met een aandoening van de spierrok van het maag-darmkanaal willen wij hier met u bespreken.

Patiënt A, een 64-jarige vrouw, had in het verleden een uterusextirpatie met ovariëctomie links ondergaan wegens hypermenorroe. Zeven maanden voor de huidige opname had zij in het buitenland een conservatieve behandeling ondergaan onder de waarschijnlijkheidsdiagnose ‘(peri)diverticulitis’. Zij presenteerde zich met persisterende klachten van een ‘raar’…

Auteursinformatie

Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Postbus 95.500, 1090 HM Amsterdam.

Afd. Pathologie: J.L.G.Blaauwgeers en prof.dr.Sj.Sc.Wagenaar, pathologen.

Afd. Chirurgie: dr.H.F.W.Hoitsma, chirurg.

Afd. Gastro-enterologie: dr.A.A.M.Geraedts, gastro-enteroloog.

Contact J.L.G.Blaauwgeers

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties