Artrose

Artikel voor onderwijs en opleiding
Leerartikel
13-06-2018
Frank van Roon en Taco Gosens

Vroeger werd artrose gezien als slijtage die leidt tot gewrichtsweefselschade en uiteindelijk tot een functiebeperking. Maar tegenwoordig wordt ze beschouwd als een uiterst complexe, multifactoriële, degeneratieve ziekte. Deze invaliderende aandoening begint op latere leeftijd en wordt gekenmerkt door verlies van articulair kraakbeen en ontsteking van het synoviale weefsel.

Reacties (2)

Inloggen om een reactie te plaatsen
Piet van Loon
20-06-2018 10:39

Belang van lichaamshouding

Het is onbegrijpelijk, dat de auteurs vanuit het kennisgebied van de orthopedie deze omschrijving en aanbevelingen geven bij een der meest oprukkende (en voor de maatschappij zeer kostbare) leefstijlaandoening. Wat ze "vroeger" bedoelden is duidelijk niet terug gezocht. Met geen woord wordt er gerept over de enorme incidentie-toename en de verschuiving naar steeds jongere leeftijdsgroepen. Het woord houding, een der mainstays van de Orthopedie wordt niet eens genoemd. In het Pubmedtijdperk is de basale kennis over het kunnen slijten van kraakbeen volledig ontdaan van de biomechanische ondergrond, die in de Duitstalige orthopedie, die ook wij hier honderd jaar omarmden, op zeer krachtige wijze kon worden onderbouwd. Het gaat om de ontwikkeling van de lichaamsvorm, de lichaamshouding, tijdens de groeifase, die bepalend is voor de latere gevolgen in de volwassenperiode. Door de enorme invloed van de etiologiemijdende en preventieloze Ameriaanse geneeskunde, die de kracht van de Europese (vnl. Duitstalige) zelfs nooit tot zich genomen heeft ( o.a. door de oorlogen) is het "westers" levende kind door zijn zittende leefstijl en beeldschermgebruik (ook TV!)  zijn wervelkolom aan het vervormen ( der Sitzbuckel, Rueckgratsverkrummungen der Schulkinder) Het niet uitgelijnd van de rug (slechte houding) geeft door standsaanpassingen van de ledematen snel schuif- en locale overbelastingskrachten op kraakbeen( kijk naar de binnenmeniscusellende of let op de varusknie in het straatbeeld).

Orthopedie was meer dan 200 jaar in Europa het grote preventiekennis gebied, waar tot in de jaren zestig met hulp van ouders ("zit en sta recht"), schoolpersoneel, orthopedische schoolbanken, maar vooral de originele gymnastiekleraren en Kranken- of Heilgymnasten, Mensendieck en Cesartherapeuten de jeugd in ons land ook naar gezonde houdingen en daarbij passende looppatronen werd begeleid.

Een gezonde houding is een garantie tegen vroegtijdige degeneratie van kraakbeen (en tussenwervelschijven!), zelfs bij stevig, maar verstandig gebruik van je bewegingsapparaat. 

De hoogleraar Koekenberg (VU), mijn eerste leermeester in 1979, waarschuwde in zijn oratie "In Dubio Vergens" al in 1976 voor de verstrekkene gevolgen van het toen al massaal verdwijnen van orthopediekennis uit de leerboeken. Hij zou zich omdraaien in zijn graf als hij dit "leerartikel" las. 

Piet van Loon, orthopeed/ houdingsdeskundig, Houding Netwerk Nederland

Geert Kingma
27-06-2018 14:08

vitamine D

Geachte collega,

Tegelijkertijd met uw interessante artikel waarin u stelt dat vit. D.geen plaats heeft bij de behandeling van artrose kom ik op PubMed het volgende artikel tegen: Nutrients. 2017 Jul 26;9(8). pii: E799. doi: 10.3390/nu9080799. Vitamin D Supplementation Improves Quality of Life and Physical Performance in Osteoarthritis Patients.

Manoy P1, Yuktanandana P2, Tanavalee A3, Anomasiri W4, Ngarmukos S5, Tanpowpong T6, Honsawek S7,8.

 

Met vr gr

S. Kingma, arts-directeur Oosteinde Walborg Kliniek