Apps in de zorg: wat moet ik weten?

Perspectief
Marilou Jansen
Henriëtte A.W. Meijer
Esther Z. Barsom
Annette J. van Raamsdonk
Marlies P. Schijven
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4956
Abstract

Zorgverleners realiseren het zich vaak niet, maar alle apps die je gebruikt in de patiëntenzorg of voor medisch-wetenschappelijk onderzoek moeten aan allerlei wetten en regels voldoen. Waar moet je op letten wanneer je als zorgverlener een app gebruikt of wilt ontwikkelen?

Samenvatting

In de huidige coronacrisis klinkt de roep om corona-apps steeds luider. De invoering van deze apps gaat gepaard met uitgebreide discussies over de al dan niet gewaarborgde veiligheid en privacy. Deze discussies lijken iedereen alert gemaakt te hebben op een onderwerp dat al veel langer speelt, maar pas nu de verdiende aandacht krijgt, namelijk de veiligheid van apps als medisch hulpmiddel.

Zorgprofessionals hebben vaak geen specifieke kennis over de veiligheid van het gebruik van e-health-toepassingen. Wanneer is een app een medisch hulpmiddel? En waar moet een app aan voldoen voordat deze veilig in de patiëntenzorg ingezet kan worden?

Dit artikel geeft een overzicht van waar je op moet letten bij het gebruik van medische apps, welke wet- en regelgeving van belang is, en waar je moet beginnen als je zelf een app wilt ontwikkelen. Deze stappen zijn niet alleen bij het gebruik van corona-apps van belang, maar bij álle medische apps.

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, locatie AMC, afd. Chirurgie, Amsterdam: drs. M. Jansen, drs. H.A.W. Meijer en drs. E.Z. Barsom, arts-onderzoekers; prof.dr. M.P. Schijven, MHSc, chirurg. EMERGO, Den Haag: mr. A.J. van Raamsdonk, jurist.

Contact M. Jansen (m.jansen@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Marilou Jansen ICMJE-formulier
Henriëtte A.W. Meijer ICMJE-formulier
Esther Z. Barsom ICMJE-formulier
Annette J. van Raamsdonk ICMJE-formulier
Marlies P. Schijven ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties