De evolutie van GLP1-agonisten

Antidiabeticum wordt afslankmiddel

Illustratie van gezichten en profile
Lara Harmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:C5508

Ze kwamen op de markt als nieuwe medicijnen voor mensen met diabetes, maar inmiddels worden GLP1-agonisten in de media vooral bejubeld als wondermiddel tegen overgewicht. Dat ze ook allerlei bijwerkingen kunnen hebben, blijft daarbij vaak onvermeld.

In oktober 2022 wordt Tesla-oprichter Elon Musk bevraagd op Twitter: ‘What’s your secret? You look awesome, fit, ripped & healthy. Lifting weights? Eating healthy?’ Waarop Musk reageert met: ‘Fasting’ – ‘And Wegovy’.

Veel mensen willen afvallen, maar die wens verwezenlijken is nog niet zo eenvoudig. Diëten helpen vaak te weinig of zijn moeilijk vol te houden. Een maagverkleining is heel effectief, maar is ook een aanzienlijke en levensveranderende ingreep, die alleen is weggelegd voor mensen met ernstige obesitas. En doeltreffende medicatie was er tot voor kort niet.

Al in 1948 bestempelt de WHO overgewicht en obesitas als ziekte, door ze op te nemen in de ‘International Classification of Diseases’. En voor ziekten wordt een behandeling gezocht. Over de jaren passeren veel beloftevolle afslankmiddelen de revue, maar telkens blijkt er toch iets mis mee.

Zoals Aminorex. Het komt in 1965 beschikbaar, maar wordt vanwege het risico op…

Auteursinformatie

L.M. Harmans, MSc, nieuwsredacteur, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam.

Contact Lara Harmans (l.harmans@ntvg.nl)

‘Het moet geen cosmetische behandeling zijn’
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Journalistiek
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties