Antidepressie-eiwit ontdekt

Nieuws
F. Kievits
M.T. Adriaanse
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:214
Download PDF

De onderzoeksgroep van Nobelprijslaureaat Paul Greengard heeft een proteïne ontdekt dat een centrale rol speelt bij depressie. Dit maakten de National Institutes of Health in een persbericht bekend (6 januari 2006, www.nih.gov).

Het onderzoek, dat gesubsidieerd wordt door het National Institute of Mental Health, laat zien dat een tekort aan het proteïne p11 bij muizen tot depressief gedrag leidt. Volgens Greengard, neurowetenschapper aan de Amerikaanse Rockefeller University die in 2000 de Nobelprijs Fysiologie en Geneeskunde ontving voor zijn onderzoek aan neuronale signaalsystemen, werkt het p11-proteïne regulerend op de neurotransmitter serotonine, die een rol speelt in psychiatrische aandoeningen zoals depressie en angst. Een afname van de p11-concentratie blijkt dan ook gepaard te gaan met depressieve stoornissen, niet alleen bij de muis, maar ook bij de mens. Het team van Greengard stelde vast dat zowel tricyclische antidepressiva als serotonineheropnameremmers en elektroconvulsiebehandelingen de concentratie van p11 doen toenemen. Genetische manipulaties die de synthese van p11 wijzigden, toonden dat de neiging tot depressie omgekeerd evenredig was met de concentratie van het eiwit p11.

De bevindingen kunnen volgen de directeur van de NIH, dr. Elias Zerhouni, leiden tot nieuwe antidepressiva die rechtstreeks inwerken op dit niveau. ‘p11 zou een specifieker doelwit kunnen vormen voor behandelingen tegen depressie, angststoornissen en andere psychiatrische aandoeningen die gepaard gaan met stoornissen van het serotonerg systeem’ aldus Zerhouni.

Gerelateerde artikelen

Reacties