Anticonceptie na een bevalling

Klinische praktijk
J.A.M. Kremer
L.A. Schellekens
R. Rolland
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:1898-900

Voor huisartsen, verloskundigen en gynaecologen is het geven van een goed anticonceptieadvies na een bevalling niet altijd gemakkelijk. Kan vertrouwd worden op borstvoeding als natuurlijke vorm van anticonceptie, of dient snel na de bevalling gestart te worden met bijvoorbeeld pil, spiraaltje of condoom?

In dit overzicht belichten wij verschillende aspecten van dit vraagstuk, om uiteindelijk te komen tot richtlijnen voor het geven van een verantwoord anticonceptie-advies na een bevalling.

Individuele aspecten

Welke vorm van anticonceptie voor een bepaald paar het beste is, hangt vooral af van een aantal individuele factoren. Daarom dient een advies tot stand te komen in goed overleg met het betrokken paar, waarbij de volgende factoren besproken moeten worden.

Ten eerste dient aandacht geschonken te worden aan de gewenste gezinsopbouw. Het is immers van groot belang te weten of de ouders het gezin compleet achten, of dat juist vrij snel een nieuwe zwangerschap wordt gewenst. In het…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Instituut voor Obstetrie en Gynaecologie, Nijmegen.

Dr.J.A.M.Kremer, assistent-geneeskundige (thans: Bosch Medicentrum, locatie Groot Ziekengasthuis, Nieuwstraat 34, 5211 NL 's-Hertogenbosch); dr.L.A.Schellekens en prof.dr.R.Rolland, gynaecologen.

Contact dr.J.A.M.Kremer

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties