Alles uit de kast?

Antibioticaresistentie in Nederland

Jop de Vrieze
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:C3994

Antibioticaresistentie wordt neergezet als een grote dreiging, maar met name voor de Nederlandse situatie zijn daar vraagtekens bij te plaatsen. Hoe staat het er in Nederland nu echt voor? En hoe effectief is ons huidige beleid?

Marc Bonten spreekt zijn toehoorders in het Utrechtse Academiegebouw gedecideerd toe. Het is 21 maart 2018 en Bonten is een van de sprekers binnen de Studium Generale-reeks ‘Zwarte zwanen’, waarin wetenschappers aan het woord komen die heersende dogma’s in twijfel trekken. Bonten heeft namelijk eerder in een interview in De Groene Amsterdammer nog maar eens herhaald wat hij al een paar jaar verkondigt: antibioticaresistentie is een minder groot probleem dan vaak wordt verondersteld.

Dominant narratief

In de Senaatszaal haast hij zich te benadrukken dat hij antibioticaresistentie wel degelijk als een serieus probleem ziet, maar dat hij vooral moeite heeft met het dominante narratief. In het kort draaien zijn bezwaren om twee zaken, waarvan de eerste vrij eenvoudig uit te leggen is. Als het gaat over de wereldwijde toename van antibioticaresistentie, valt steevast het getal 10 miljoen: zo veel mensen zullen er tegen 2050 elk jaar overlijden aan onbehandelbare infecties als…

Auteursinformatie

Jop de Vrieze werkt als freelance-journalist in opdracht van de NTvG -redactie.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Journalistiek

Ook interessant

Reacties