Antibiotica-geïnduceerde acute nierinsufficiëntie

D6692
Laurens A.T.M. Vissers
Eelco C. Brand
Jasper F. Kers
Femke M. Molenaar
Jan Jelrik Oosterheert
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6692
Abstract

Beste collega’s,

Vandaag gaan we het hebben over acute nierinsufficiëntie, en dan specifiek nierinsufficiëntie die het gevolg is van antibioticagebruik. Welke diagnostiek is zinvol bij onbegrepen acute nierinsufficiëntie? En hoe herken je antibiotica-geïnduceerde nierinsufficiëntie?

Meer dan 20% van de patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen krijgen te maken met acute nierinsufficiëntie. Er zijn veel verschillende oorzaken van acute nierinsufficiëntie. Het gebeurt regelmatig dat antibioticagebruik de oorzaak is. In deze klinische les bespreken we antibiotica-geïnduceerde kristalnefropathie en antibiotica-geïnduceerde tubulo-interstitiële nefritis aan de hand van 2 patiënten. We bespreken de diagnostiek, risicofactoren en antibiotica die kristalnefropathie kunnen veroorzaken. Ook gaan we kort in op de therapie.

Patiënt A, een 72-jarige vrouw met een permanente ascitesdrain in verband met een ossaal en peritoneaal gemetastaseerd mammacarcinoom, werd opgenomen wegens het vermoeden van een secundaire bacteriële peritonitis. Een kweek van de ascitesvloeistof toonde de volgende pathogenen aan: Acinetobacter baumanni, Streptococcus mitis, Staphylococcus cohnii en Turicella otitidis. Zij kreeg hiervoor aanvankelijk meropenem. Op basis van het resistentieprofiel werd de behandeling omgezet naar clindamycine 600 mg 3 dd en ciprofloxacine 750 mg 2 dd, waarna de patiënte…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, Utrecht, afd. Interne geneeskunde: drs. L.A.T.M. Vissers en drs. E.C. Brand, aiossen interne geneeskunde; afd. Specieel Laboratorium CDL: J.F. Kers, analist; afd. Nefrologie: drs. F.M. Molenaar, internist-nefroloog; afd. Infectieziekten: dr. J.J. Oosterheert, internist-infectioloog.

Contact L.A.T.M. Vissers (l.a.t.vissers-14@umcutrecht.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Laurens A.T.M. Vissers ICMJE-formulier
Eelco C. Brand ICMJE-formulier
Jasper F. Kers ICMJE-formulier
Femke M. Molenaar ICMJE-formulier
Jan Jelrik Oosterheert ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties