Artikel voor onderwijs en opleiding

Anorectale klachten

Illustratie van een onderbroek.
Luisteren
Ingrid J.M. Han-Geurts
Zlatan Mujagic
Marco H. Blanker
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6853
Abstract

In de rubriek ‘Leerartikel’ beantwoorden experts veelvoorkomende vragen over een bepaald onderwerp. Test je kennis met de onlinetoets.

Op de hoogte blijven van nieuwe leerartikelen, compleet met geaccrediteerde toetsvragen en luisterversie?
⚡Schrijf je gratis in op een e-mail alert door het dossier Leerartikelen te volgen.⚡

Anorectale klachten komen veel voor. Slechts een klein deel van de patiënten met deze klachten hoeft naar een specialist te worden verwezen. Meestal volstaat een goed leefstijladvies, lokale therapie of verwijzing naar een bekkenbodemfysiotherapeut. In dit artikel bespreken we het pad van klacht tot behandelopties, met specifiek aandacht voor de anamnese en het lichamelijk onderzoek.

Toets voor nascholing

Aan dit leerartikel is een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kan verdienen. De toets is beschikbaar tot 14 december 2024.

Maak de toets
Overzicht van te behalen accreditatiepunten
Specialisme Punt(en)
Alle BIG-erkende specialismen 1
  • Deze toets geldt voor alle BIG-erkende specialismen en levert je 1 nascholingspunt op. De toets is geaccrediteerd door ABAN, NAPA, KNMP en NVZA.
  • De toets telt mee binnen en buiten het eigen vakgebied voor medisch specialisten, huisartsen, sociaal geneeskundigen,specialisten ouderengeneeskunde, apothekers en physician assistants. De accreditatie geldt niet voor verpleegkundig specialisten.
  • De toewijzing van punten verloopt via PE-online (het herregistratiesysteem) na het invullen van je BIG-nummer.

Anorectale klachten komen veel voor bij volwassen mannen en vrouwen.1 De meest voorkomende anale klachten zijn bloedverlies, jeuk, een zwelling, pijn en ongewild verlies van vocht of ontlasting. Deze klachten kunnen los van elkaar voorkomen, maar ook samen, en worden verklaard door verschillende aandoeningen. De klachten zijn vaak hinderlijk en sociaal belemmerend en patiënten ervaren een drempel om ermee naar de dokter te gaan. Het ziekteverzuim is aanzienlijk en zodoende vormen anorectale klachten een belangrijk maatschappelijk probleem. De oorzaken van deze klachten zijn echter vaak goed te behandelen. Een goede anamnese is de basis voor verdere diagnostiek, waarbij het lichamelijk onderzoek centraal staat. De anamnese en lichamelijk onderzoek zijn meestal voldoende om de oorzaak vast te stellen en te behandelen.

Diagnostiek

Waar let je op bij de anamnese?

Algemene anamnestische vragen gaan over de frequentie en consistentie van de ontlasting. Hierbij kan gebruikgemaakt worden van de Bristol-stoelgangkaart (figuur 1)…

Luisterversie

Het audiobestand van dit artikel is alleen toegankelijk voor abonnees. Log in om het artikel te beluisteren.

Inloggen
Auteursinformatie

Proctos Kliniek, Bilthoven: dr. I.J.M. Han-Geurts, chirurg. Maastricht UMC+, afd. Maag-Darm-Leverziekten, Maastricht: dr. Z. Mujagic, mdl-arts. UMC Groningen, afd. Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde, Groningen: dr. M.H. Blanker, huisarts-epidemioloog.

Contact I.J.M. Han-Geurts (i.han@proctoskliniek.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Ingrid J.M. Han-Geurts ICMJE-formulier
Zlatan Mujagic ICMJE-formulier
Marco H. Blanker ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
10 vragen over
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties