Angiogenese en de regulatie van de afweer tegen tumoren

Klinische praktijk
N.P. Pappas
H.F.P. Hillen
J. Wagstaff
A.W. Griffioen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1999;143:1555-9
Abstract

Samenvatting

- Bloedvatnieuwvorming of angiogenese is noodzakelijk voor uitgroei en metastasering van tumoren. Niet-solide tumoren, zoals leukemieën en lymfomen, zijn ook afhankelijk van angiogenese.

- Inhibitie van angiogenese wordt momenteel gezien als een veelbelovende antikankertherapie, die toepasbaar kan worden voor alle vormen van kanker.

- Angiogene factoren verlagen de expressie van adhesiemoleculen voor leukocyten, waardoor de tumor ontsnapt aan de ontstekingsreactie.

- Anti-angiogene factoren zorgen voor re-expressie van deze adhesiemoleculen. Inhibitie van angiogenese biedt daarom de mogelijkheid, naast het uithongeren van de tumor via voorkómen van vascularisatie, de leukocytinfiltratie te versterken.

- Nieuwe angiogeneseremmers, ontwikkeld op basis van de-novo-ontwerp van cytokinen met angiostatische werking, worden mede geselecteerd op grond van het vermogen een ontstekingsreactie te induceren.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Tumor Angiogenese Laboratorium, afd. Interne Geneeskunde, Postbus 5800, 6202 AZ Maastricht.

Drs.N.P.Pappas, medisch bioloog; prof.dr.H.F.P.Hillen en prof.dr.J. Wagstaff, medisch oncologen; dr.A.W.Griffioen, immunoloog.

Contact dr.A.W.Griffioen

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties