Amerikaanse jeugd ontdekt e-sigaret

Lucas Mevius
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:C2638

Onder Amerikaanse tieners is het gebruik van elektronische sigaretten in 2014 verdriedubbeld ten opzichte van 2013. Dat rapporteren het CDC en de FDA op basis van de National Youth Tobacco Survey (NYTS) , een jaarlijkse enquête op scholen.1

Van de highschool-scholieren (14-18 jaar) rookte 4,5% in 2013 ‘minimaal 1 dag in de afgelopen maand’ e-sigaretten (660.000 kinderen), in 2014 was dit 13,4% (2 miljoen scholieren). Ook het aantal kinderen dat waterpijp rookte nam substantieel toe, maar het aantal sigaretten rokende highschool-studenten daalde van 15,8 naar 9,2% in 2011-2014. Toch gebruikte een kwart van de highschool-tieners in 2014 tabak- en nicotineproducten. Data over kinderen van 10-14 jaar wijzen dezelfde kant uit.

CDC-directeur Tom Frieden vindt het toegenomen gebruik van waterpijpen en de verslavende e-sigaretten zorgwekkend. In een persconferentie geeft hij producenten de schuld van deze stijging.2 Volgens hem draait de agressieve marketing om seks, gratis proefmonsters en lekkere smaakjes. ‘Het komt regelrecht uit het draaiboek van wat voor sigaretten werd gedaan in de jaren 50.’ Huisarts en The BMJ-redacteur Douglas Kamerow denkt dat de stijging minder ernstig is.3 De NYTS-enquête bevatte pas in 2014 voor het eerst vragen over e-sigaretten, terwijl deze eerder in het algemeen naar tabak- en nicotinegebruik vroeg. Toch is volgens hem een stevige focus op de jeugd niet misplaatst. ‘Als we kinderen rookvrij door hun jeugd loodsen, dan is het overweldigend waarschijnlijk dat ze geen rokers zullen worden.’

Recente Nederlandse cijfers komen uit het Continu Onderzoek Rookgewoonten 2014 van het Trimbos-instituut.4 In 2014 gebruikte 4,1% van de ruim 18.000 respondenten e-sigaretten, een stijging ten opzichte van 2013 (2,5%) en 2012 (1%). Het onderzoek merkt op dat het percentage ‘dampers’ ongeveer gelijk is voor alle leeftijdsgroepen van 15 tot 65 jaar. Iets minder dan de helft van de elektronische rokers stak dagelijks een e-sigaret op (44%), 22% dampte wekelijks. Verder rookte 23% van de Nederlandse 15-plussers in 2014 gewone sigaretten, een daling van 2% ten opzichte van 2013. Uit een recent RIVM-rapport komt naar voren dat de meeste gebruikers van e-sigaretten ook conventionele sigaretten roken of hebben gerookt, vooral in de veronderstelling dat dampen minder schadelijk is en dat dampen kan helpen bij het stoppen met roken.5 Volgens het RIVM is het op dit moment helemaal niet zeker dat e-sigaretten op de lange termijn veilig zijn, of dat ze kunnen helpen bij het stoppen met roken.6

Intussen heeft de regering van Wales een nieuwe wet aangekondigd die het roken van e-sigaretten verbiedt op het werk en in afgesloten openbare ruimtes.7 Gezondheidsminister Mark Drakeford vindt dat de e-sigaret het roken normaliseert en jonge mensen aanmoedigt om te gaan roken. ‘We willen roken niet acceptabel laten lijken. Het doodt namelijk 50% van de mensen die de pech hebben ermee te beginnen’, zo vertelde hij aan BBC Radio.

Literatuur
  1. CDC. Morbidity and Mortality Weekly Report. 2015;64;381-5.

  2. CDC. Transcript for CDC press briefing: E-cigarette use triples among middle and high school students in just one year.

  3. Kamerow D. Teenagers, smoking, and vaping. BMJ. 2015;350:h2110.

  4. Trimbos-instituut. Factsheet continu onderzoek rookgewoonten 2014.

  5. RIVM. De gezondheidsrisico’s van het gebruik van e-sigaretten. 23 maart 2015.

  6. RIVM. E-sigaret. Geraadpleegd op 22 juni 2015.

  7. The Guardian. Wales to introduce e-cigarette ban. 9 juni 2015.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Roken

Gerelateerde artikelen

Reacties

Robin
DamperShop

Er zijn genoeg andere artikelen te vinden die een heel ander verhaal vertellen. In Nederland mag je een alleen e-sigaret kopen als je ouder bent dan 18 jaar. Het is overigens zo dat e-sigaretten voornamelijk online te koop zijn. Dat is wel zo veilig, omdat je in Nederland alleen een betaalrekening kunt krijgen als je 18 jaar of ouder bent!

Robin, eigenaar Dampershop

Karlo
Leenhouts

het artikel kan best op gaan voor de Amerikaanse jongeren, echter de Volkskrant publiceerde op 15 april j.l. uitslagen van een onderzoek van de Cardiff University in Wales, waaruit blijkt dat jongeren juist niet snel vatbaar zijn voor regelmatig gebruik van de E-sigaret. Hier in Nederland komt bij dat E-sigaretten alleen verkocht worden aan mensen boven de 18 jaar (branchecode) en dat het gebruik van een E-sigaret, zo een jongere hiermee rond loopt, als niet "cool" wordt ervaren. Uit het onderzoek wat het Acvoda (de gebruikersvereniging van de dampwereld), blijkt voorts dat jongeren nauwelijks een aandeel hebben in de markt van de E-sigaretten, maar dat juist mensen tussen de 40 en 60 de E-sigaret adopteren om hun carcinogene rokertje vaarwel te kunnen zeggen. Het Gateway effect bij jongeren speelt blijkbaar niet in Nederland en Engeland. Hier in Nederland rookt men liever, of experimenteert men al sneller met wiet of afgeleide producten. Vreemd dat dat dus per werelddeel schijnt te kunnen verschillen.

http://www.volkskrant.nl/wetenschap/-kinderen-niet-snel-vatbaar-voor-re…

mvg

K. Leenhouts/HotCoil Digital Media