‘Als het maar gratis is’

Nascholing: de farmaceutische industrie betaalt nog steeds graag
Onderzoeksjournalistiek
30-07-2020
Lucien Hordijk en Daan Marselis (The Investigative Desk)

Artsen moeten hun kennis op peil houden en geaccrediteerde cursussen zijn dé manier om daarvoor te zorgen. Althans, dat is het idee. Want van kwaliteitscontroles is nauwelijks sprake. En gratis cursussen door de farmaceutische industrie zijn wel erg populair.

‘De nascholing is opgezet om de “awareness” rondom zeldzame erfelijke stofwisselingsziekten te verhogen.’ Zomer 2019. Sanofi Genzyme zoekt al een tijdje accreditatie voor een bewustwordingscursus over zeldzame ziekten als Gaucher, Fabry en Pompe en stuurt daarom per mail een toelichting aan de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV). Het tijdig diagnosticeren en behandelen van deze aandoeningen blijft een belangrijk punt van zorg, vindt de farmaceut. Er zijn in Nederland te weinig artsen die verstand hebben van deze complexe ziektes, dus zulke bewustwordingscampagnes blijven nodig. Liefst met accreditatie, want die – zo stelt het bedrijf in zijn mail – geeft aan ‘dat de kwaliteit door de beroepsgroep zelf wordt gewaardeerd’.

Maar de beroepsgroep heeft haar twijfels bij die kwaliteit, zo leert een blik achter de schermen. Een aantal stofwisselingsexperts heeft de NIV zelfs afgeraden deze cursus te accrediteren. De reden? Sanofi Genzyme verkoopt ook medicijnen tegen de aandoeningen waarvoor het bedrijf meer ‘awareness’ vraagt. En ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing