Als een jongere niet meer wil leven

Klinische les
20-06-2020
Jan Meerdinkveldboom en Jeroen Steenmeijer

Dames en Heren,

Het kan plots gebeuren dat u geconfronteerd wordt met een jongere die aangeeft niet meer te willen leven. Deze situatie zal niet vaak voorkomen, maar als het gebeurt is het belangrijk om adequaat te reageren. De vraag is hoe. Daarin hopen we u op weg te helpen in deze klinische les.

Patiënt, een jongeman van 19 jaar, komt op het spreekuur met vage lichamelijke klachten. Hij maakt een matte indruk en laat zich, als u nader onderzoek voorstelt, ontvallen dat het voor hem allemaal niet meer hoeft. Het leven heeft voor hem toch geen zin meer. Afgelopen week heeft hij al geprobeerd een overdosering van paracetamol te nemen, maar dat merkte niemand. U vraagt door naar de gedachten van de jongen, waarop hij zijn uitspraken afzwakt en aangeeft dat het allemaal wel meevalt. Uw zorg is daarmee niet verdwenen. Oh, en of u dit niet aan zijn ouders wil vertellen. Die zouden zich alleen maar zorgen maken. Wat nu te doen?

Beschouwing

Jongeren in de leeftijd van 12 tot ongeveer 24 jaar die suïcidegedachten of -intenties hebben, zijn niet zeldzaam. Naast verkeersongelukken is suïcide de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren.1 In vragenlijsten op scholen en andere grootschalige studies meldt steevast ongeveer 15-25% van de jongeren ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing