Als een jongere niet meer wil leven

Klinische praktijk
Jan Meerdinkveldboom
Jeroen Steenmeijer
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4747
Abstract

Dames en Heren,

Het kan plots gebeuren dat u geconfronteerd wordt met een jongere die aangeeft niet meer te willen leven. Deze situatie zal niet vaak voorkomen, maar als het gebeurt is het belangrijk om adequaat te reageren. De vraag is hoe. Daarin hopen we u op weg te helpen in deze klinische les.

Patiënt, een jongeman van 19 jaar, komt op het spreekuur met vage lichamelijke klachten. Hij maakt een matte indruk en laat zich, als u nader onderzoek voorstelt, ontvallen dat het voor hem allemaal niet meer hoeft. Het leven heeft voor hem toch geen zin meer. Afgelopen week heeft hij al geprobeerd een overdosering van paracetamol te nemen, maar dat merkte niemand. U vraagt door naar de gedachten van de jongen, waarop hij zijn uitspraken afzwakt en aangeeft dat het allemaal wel meevalt. Uw zorg is daarmee niet verdwenen. Oh, en of u dit niet aan zijn ouders wil vertellen. Die zouden zich alleen maar zorgen maken. Wat nu te doen?

Beschouwing

Jongeren in de leeftijd van 12 tot ongeveer 24 jaar die suïcidegedachten of -intenties hebben, zijn niet zeldzaam. Naast verkeersongelukken is suïcide de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren.1 In vragenlijsten op scholen en andere grootschalige studies meldt steevast ongeveer…

Auteursinformatie

Contact Drs. J. Meerdinkveldboom, jeugdpsychiater niet praktiserend, Driebergen-Rijsenburg, docent en consulent suïcidaal gedrag bij jongeren. GGz Centraal, afd. Fornhese, Amersfoort: drs. J. Steenmeijer, kinder- en jeugdpsychiater (jan@mdvb.demon.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Jan Meerdinkveldboom ICMJE-formulier
Jeroen Steenmeijer ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties