Allergische conjunctivitis; primaire en secundaire rol van de allergiereactie in de neus

Klinische praktijk
Z. Pelikan
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1988;132:561-3

Dames en Heren,

De allergische conjunctivitis in haar basisvormen (atopische conjunctivitis, vernale conjunctivitis – palpebrale en limbale vorm –, blepharoconjunctivitis en keratoconjunctivitis) is een ziektebeeld dat regelmatig voorkomt, in eerste instantie behandeld wordt door de huisarts en dat – bij aanhoudende klachten – gezien wordt door de oogarts.

Aan de allergische oorzaak van conjunctivitis, een voor de patiënt hinderlijke aandoening, wordt niet altijd gedacht. De diagnostiek is soms moeizaam, de therapeutische mogelijkheden zijn beperkt.1-4 Toch bestaan bij sommige van deze patiënten ook andere relaties en aspecten die tot bredere diagnostische alsook therapeutische aanpak kunnen leiden, zoals uit deze les moge blijken.

Patiënt A is een 66-jarige vrouw die sinds 6 jaar dagelijks last heeft van klachten van branderig en jeukend gevoel en van tranende ogen. De klachten beginnen 's morgens en duren de gehele dag tot zij gaat slapen; geïnjicieerde conjunctivae en soms een licht oedeem van de oogleden…

Auteursinformatie

Medisch Centrum ‘De Klokkenberg’, Centrum voor Allergologie-Immunologie, Breda.

Dr.Z.Pelikan, allergoloog.

Contact dr.Z.Pelikan, Effenseweg 42, 4838 BB Breda

Ook interessant

Reacties