AIDS-epidemie in Nederland: recente ontwikkelingen naar transmissieroute, leeftijd en nationaliteit

Onderzoek
F. Termorshuizen
H. Houweling
P.J.E. Bindels
J.K. van Wijngaarden
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1997;141:830-5
Abstract

Samenvatting

Doel

Documenteren van de recente ontwikkelingen in het verloop van de AIDS-epidemie in Nederland, 1982-1995.

Opzet

Descriptief.

Plaats

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven, Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheids-dienst, Amsterdam en Inspectie voor de Gezondheidszorg, Rijswijk.

Methode

Op grond van meldingen van nieuwe AIDS-patiënten aan de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) werden incidentiecijfers berekend voor afzonderlijk homo-biseksuele mannen, heteroseksuelen en intraveneuze-drugsgebruikers, uitgeplitst naar nationaliteit en geboortejaar om deelepidemieën te kunnen karakteriseren.

Resultaten

Vanaf 1992 was er een daling en vervolgens een stabilisering van de AIDS-incidentie, vrijwel volledig toe te schrijven aan de ontwikkeling onder homo-biseksuele mannen. Onder heteroseksuelen en intraveneuze-drugsgebruikers werd een aanhoudende stijging gezien op een lager niveau. Onder heteroseksuelen was deze incidentiestijging voor een onevenredig groot deel toe te schrijven aan AIDS-patiënten afkomstig uit Afrikaanse landen bezuiden de Sahara. Binnen de relatief jonge cohort van personen geboren in 1965-1969 werd zowel onder homo-biseksuele mannen, intraveneuze-drugsgebruikers als heteroseksuelen een stijging van de incidentie gezien. Onder homo-biseksuele mannen en intraveneuze-drugsgebruikers was deze geringer dan die binnen de 5 jaar oudere geboortecohort 1960-1964 op vergelijkbare leeftijd.

Conclusie

Er waren aanwijzingen dat onder homo-biseksuele mannen en onder intraveneuze-drugsgebruikers de AIDS-epidemie zich zal handhaven op een lager niveau dan het huidige. Onder heteroseksuelen is het verloop moeilijker te schatten door de hoge instroom vanuit jongere leeftijdsgroepen en het grote aandeel hierbij van patiënten afkomstig van buiten Nederland.

Auteursinformatie

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Centrum voor Infectieziekten Epidemiologie, Postbus 1, 3720 BA Bilthoven.

F.Termorshuizen, epidemioloog; H.Houweling, arts-epidemioloog.

Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst, sector Volksgezondheid en Milieu, AmsterdamInstituut voor Huisarts-geneeskunde, Academisch Medisch Centrum, Amsterdam.

Dr.P.J.E.Bindels, arts-epidemioloog.

Inspectie voor de Gezondheidszorg, afd. Infectieziekten, Rijswijk.

J.K.van Wijngaarden, arts.

Contact H.Houweling

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties