AI vergroot diagnosekloof donkere-lichte huid

Illustratie van gezichtsprofielen in verschillende huidskleuren
Rosie Sikkel
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:C5673

Bij een donkere huid herkennen artsen huidaandoeningen minder goed dan bij een lichte. Een AI-beslishulp blijkt de algehele accuratesse te vergroten, maar bij eerstelijnsartsen was die verbetering vooral te zien bij de lichte huid.

Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat patiënten met een donkere huid ondervertegenwoordigd zijn in onderzoek en onderwijs binnen de dermatologie. Ook in Nederlandse dermatologieboeken is de donkere huid zelden afgebeeld. Om te analyseren of artificiële intelligentie de accuratesse van diagnosestelling bij verschillende huidtinten kan verbeterden, lieten Amerikaanse onderzoekers dermatologen en eerstelijnsartsen experimenteren met ‘deep learning technologie’ (Nature. 2024;30:573-83).

De onderzoekers includeerden 1188 artsen uit 39 verschillende landen, onder wie 389 dermatologen en 459 eerstelijnsartsen. De artsen kregen 10 van in totaal 364 afbeeldingen met 46 verschillende dermatologische aandoeningen te zien. Ze moesten eerst een differentiaaldiagnose…

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties