Afspraken voorschrijfgedrag onvoldoende

Nieuws
F. Kievits
M.T. Adriaanse
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2005;149:1812
Download PDF

Ruim de helft van de huisartsen en apothekers in Nederland maakt nog onvoldoende afspraken over welke medicijnen ze wanneer voorschrijven. Dat is gebleken uit de peiling die in 2004 bij zogenoemde farmacotherapieoverleg(FTO)-groepen werd uitgevoerd door het Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik DGV (www.medicijngebruik.nl).

DGV onderzocht de kwaliteit van 596 van de in totaal 824 FTO-groepen in het land. Hoewel de uitkomst mager is, is het volgens DGV wel mogelijk om het overleg tussen huisartsen en apothekers op het door minister Hoogervorst (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) gewenste peil te krijgen. Hoogervorst wil dat minstens 80 van de huisartsen en apothekers afspraken over medicatie maakt in de FTO-groepen. Om het overleg op peil te krijgen, is volgens het DGV eenmalig ongeveer 1,5 miljoen euro nodig. Voor handhaving van dat niveau is jaarlijks nog eens een kleine 500.000 euro nodig.

Het is de bedoeling dat de huisartsen en apothekers tijdens de FTO’s onder meer nieuwe wetenschappelijke inzichten en nieuwe medicijnen bespreken en dat ze afspraken maken over het voorschrijfgedrag. Dat moet ertoe leiden dat patiënten de beste medicijnen krijgen voorgeschreven, zonder dat de kosten onnodig de pan uitrijzen. FTO-groepen die optimaal draaien, komen minimaal 5 keer per jaar 1,5 uur per keer bijeen en maken afspraken over het voorschrijven van medicijnen, maar toetsen ook of iedereen zich aan die afspraken houdt.

Gerelateerde artikelen

Reacties