Afname van foetale en neonatale sterfte in Nederland

Vergelijking met andere Euro-Peristat-landen in 2004, 2010 en 2015
Onderzoek
06-08-2019
Lisa Broeders, Peter W. Achterberg, Adja J.M. Waelput, Anita C.J. Ravelli, Anneke Kwee, Floris Groenendaal, Pien Offerhaus, Koos van der Velden, Ageeth N. Rosman en Jan G. Nijhuis

Reacties (3)

Inloggen om een reactie te plaatsen
Marieke Visser
16-08-2019 11:41

Plaats van bevalling ook mogelijke verklaring?

Met belangstelling heb ik het artikel over afname van foetale en neonatale sterfte in Nederland gelezen.

Het verbaast me dat het aspect van de plaats van de bevalling niet wordt besproken als een mogelijke verklaring. In de periode 2000-2017 is het aandeel vrouwen dat bevalt in de eerste lijn gedaald (van 36,6% naar 27,8%) en in de tweede lijn gestegen (van 63,0% naar 71,5%) (Bron: Perined).

Hoewel ik zelf twee positieve ervaringen heb met thuisbevallen, staat ook voor mij veiligheid voorop en dus verbaast het mij dat dit aspect in het artikel niet is besproken. 

Marieke Visser, neuroloog Amsterdam UMC

A.N. Rosman
29-08-2019 16:24

Reactie auteurs

Dank voor uw reactie.

Er zijn meerdere determinanten die mogelijk bijdragen aan de afname van de perinatale sterfte. Een intensievere samenwerking tussen de echelons en een betere risicoscreening zijn twee van deze determinanten die mogelijk meer verklarend zijn dan de plaats van de partus op zich. Tot een betere risicoscreening behoort ook de beoordeling over de plaats van de partus. Om echter de perinatale sterfte in zijn geheel te verklaren is verder onderzoek nodig.

Met vriendelijke groet,

De auteurs

 

Marcel Bergman
31-08-2019 21:09

Klopt omschrijving van sterftecijfers?

Met belangstelling las ik uw artikel waarin wordt gemeld dat de cijfers verbeterd zijn. Wel verwarrend hoe in het artikel de neonatale sterfte, foetale sterfte en perinatale sterfte worden worden omschreven. Zie bijvoorbeeld het kopje "kernpunten". Klopt dat zo?

Marcel Bergman, huisarts