Gemiste kansen?

Advies Gezondheidsraad over meningokokkenvaccinatie

Opinie
Patricia. C.J.L. Bruijning-Verhagen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:D3796
Abstract

De kranten stonden het afgelopen jaar vol over de opkomst van meningokokken in Nederland en de versneld ingevoerde vaccinatie voor zuigelingen en tieners tegen serogroep W. Intussen boog de Gezondheidsraad zich over de vraag hoe we de verschillende varianten meningokokkeninfecties in de toekomst onder controle kunnen houden. In december 2018 adviseerde de Gezondheidsraad om het combinatie-meningokokkenvaccin tegen serogroep A, C, W en Y (MenACWY) voor alle 14-jarigen standaard in het Rijksvaccinatieprogramma op te nemen. Voor vaccinatie met het meningokokkenvaccin tegen serogroep B ziet de Gezondheidsraad momenteel geen reden. Is dit terechte terughoudendheid of een gemiste kans om kinderen te beschermen tegen deze historisch meest voorkomende variant van meningokokkenziekte?

Invasieve meningokokkenziekte behoort tot de meest angstaanjagende acute infecties. Een kerngezonde peuter of tiener die plots ziek wordt en binnen 24 uur op de Intensive Care voor zijn of haar leven moet vechten is het schrikbeeld van elke ouder en dokter. Van deze patiënten overlijdt 8%, van de overlevers houdt 29% levenslange beperkingen.1

Er zijn verschillende meningokokkenserogroepen. Na de invoering van vaccinatie tegen meningokokken van serogroep C (MenC) in 2002 zijn infecties met deze serogroep vrijwel verdwenen. Sindsdien zijn er 100-200 gevallen van meningokokkenziekte per jaar, voornamelijk met serogroep B. Tot 2015, toen het aantal infecties met serogroep W begon toe te nemen. Als reactie hierop werd in 2018 gewisseld naar het multivalente vaccin tegen serogroep A, C, W en Y (MenACWY) voor baby’s van 14 maanden en werd begonnen met de vaccinatie van 14-jarigen. De Gezondheidsraad adviseert nu om de MenACWY-vaccinatie te handhaven voor baby’s en tieners, om…

Auteursinformatie

UMC Utrecht, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Huisartsgeneeskunde, afd. Epidemiologie: dr. P.C.J.L. Bruijning-Verhagen, kinderarts-epidemioloog.

Contact P.C.J.L. Bruijning-Verhagen (p.bruijning@umcutrecht.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Verantwoording

Dr. Mirjam Knol (RIVM) leverde de figuur aan en gaf kritisch commentaar op het manuscript; prof.dr. Marc Bonten (UMC Utrecht) gaf eveneens kritisch commentaar op het manuscript.

Auteur Belangenverstrengeling
Patricia. C.J.L. Bruijning-Verhagen ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties