Advies Gezondheidsraad over meningokokkenvaccinatie

Gemiste kansen?
Commentaar
07-02-2019
Patricia. C.J.L. Bruijning-Verhagen

De kranten stonden het afgelopen jaar vol over de opkomst van meningokokken in Nederland en de versneld ingevoerde vaccinatie voor zuigelingen en tieners tegen serogroep W. Intussen boog de Gezondheidsraad zich over de vraag hoe we de verschillende varianten meningokokkeninfecties in de toekomst onder controle kunnen houden. In december 2018 adviseerde de Gezondheidsraad om het combinatie-meningokokkenvaccin tegen serogroep A, C, W en Y (MenACWY) voor alle 14-jarigen standaard in het Rijksvaccinatieprogramma op te nemen. Voor vaccinatie met het meningokokkenvaccin tegen serogroep B ziet de Gezondheidsraad momenteel geen reden. Is dit terechte terughoudendheid of een gemiste kans om kinderen te beschermen tegen deze historisch meest voorkomende variant van meningokokkenziekte?

Auteursinformatie

UMC Utrecht, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Huisartsgeneeskunde, afd. Epidemiologie: dr. P.C.J.L. Bruijning-Verhagen, kinderarts-epidemioloog.

Contact: P.C.J.L. Bruijning-Verhagen (p.bruijning@umcutrecht.nl)

 

Verantwoording

Dr. Mirjam Knol (RIVM) leverde de figuur aan en gaf kritisch commentaar op het manuscript; prof.dr. Marc Bonten (UMC Utrecht) gaf eveneens kritisch commentaar op het manuscript.

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

AuteurBelangenverstrengeling
Patricia. C.J.L. Bruijning-VerhagenICMJE-formulier