Nieuwe ontwikkelingen in diagnostiek en behandeling

Adhesies na een buikoperatie

Foto van buik met operatieplijster erop
Richard P.G. ten Broek
Masja K. Toneman
Harry van Goor
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7320
Abstract

Samenvatting

  • Adhesies zijn een vorm van inwendig littekenweefsel of fibrose. Na 70-90% van de buikoperaties treedt adhesievorming op.
  • Adhesies zijn bij de meeste patiënten asymptomatisch, maar vormen wel een levenslang risico op strengileus, chronische pijn, verminderde vruchtbaarheid en problemen bij heroperaties in de buik.
  • Strengileus is een acute aandoening die tot ziekenhuisopname leidt. Bij 30-50% van de patiënten is een heroperatie nodig om de obstructie op te heffen. Strengileus heeft een hoog recidiefrisico. Dit risico kan worden verlaagd door gebruik van adhesiebarrières bij operatieve behandeling.
  • Recente studies laten zien dat electieve adhesiolyse zinvol kan zijn bij geselecteerde patiënten met chronische klachten van adhesies. Nieuwe beeldvormende technieken zoals cineMRI kunnen helpen om deze patiënten te selecteren.
  • Bij infertiliteit door adhesies wordt tegenwoordig nog maar zelden reconstructieve chirurgie met adhesiolyse verricht. Toch heeft adhesiolyse bij jonge patiënten potentiële voordelen op technieken als IVF.
Auteursinformatie

Radboudumc, afd. Heelkunde, Nijmegen: dr. R.P.G. ten Broek en prof.dr. H. van Goor, chirurgen; drs. M.K. Toneman, arts-promovendus.

Contact H. van Goor (harry.vangoor@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: De auteurs hebben vrije beurzen voor onderzoeker-geïnitieerd onderzoek naar de diagnostiek en epidemiologie van adhesies ontvangen van Temple Pharamaceutical en Nordic Pharma. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Richard P.G. ten Broek ICMJE-formulier
Masja K. Toneman ICMJE-formulier
Harry van Goor ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties