Acuut reuma bij kinderen; een diagnostisch probleem

Klinische praktijk
J.W. Wieringa
C. Ramaker
B.H.M. Wolf
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1101-4
Abstract

Dames en Heren,

Acuut reuma is een klassiek ziektebeeld dat wordt gekenmerkt door een immunologisch gemedieerde ontstekingsreactie in gewrichten, hart, centraal zenuwstelsel en huid na een doorgemaakte keelontsteking met ?-hemolytische streptokokken uit groep A. In het westen is de jaarlijkse incidentie van acuut reuma de afgelopen decennia sterk afgenomen. Wereldwijd is de aandoening een van de meest voorkomende oorzaken van verworven hartafwijkingen. Acuut reuma zien wij, in Amsterdam-West, vooral bij allochtone kinderen. De diagnose is niet altijd eenvoudig te stellen omdat vaak niet gelijktijdig aan de verschillende criteria daarvoor wordt voldaan en het klinische beeld zich bij presentatie nog niet altijd in zijn gehele omvang heeft geopenbaard. In deze klinische les bespreken wij aan de hand van 3 casussen de soms lastige diagnostiek van dit ziektebeeld.

Patiënt A, een 9-jarig meisje van Marokkaanse ouders, werd opgenomen wegens het vermoeden van pneumonie. Twee weken tevoren was zij verkouden, waarvoor zij door…

Auteursinformatie

Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, afd. Kindergeneeskunde, Postbus 9243, 1006 AE Amsterdam.

Mw.J.W.Wieringa, assistent-geneeskundige (thans: Spaarne Ziekenhuis, afd. Kindergeneeskunde, Hoofddorp); mw.C.Ramaker en hr.dr.B.H.M.Wolf, kinderartsen.

Contact mw.C.Ramaker

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties