Acute voorstekruisbandruptuur: vervangen of hechten?

Kind met voetbal op de knie
Roy A.G. Hoogeslag
Astrid J. de Vries
Reinoud W. Brouwer
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7220
Abstract

Samenvatting

  • Bij een ruptuur van de voorste kruisband (VKB) kan worden gekozen voor een operatieve behandeling; een reconstructie met een lichaamseigen peestransplantaat (autograft) is momenteel de gouden standaard.
  • Door nieuwe inzichten is hernieuwde belangstelling ontstaan in het primair hechten van VKB-rupturen. Dat heeft mogelijk voordelen ten opzichte van de reconstructie, zoals het herstel van de complexe natuurlijke anatomie van de VKB, behoud van de proprioceptie en geen risico op donorplaatsmorbiditeit.
  • Uit biomechanische studies blijkt dat bij het hechten van een VKB-ruptuur een intra-articulaire versteviging (augmentatie) van belang is om de gehechte VKB tijdens de genezing te beschermen.
  • De resultaten van gerandomiseerde onderzoeken laten zien dat de hedendaagse hechttechniek met augmentatie een alternatief kan zijn voor de huidige gouden standaard, de VKB-reconstructie.
Auteursinformatie

OCON orthopedische kliniek, Hengelo en Almelo: dr. R.A.G. Hoogeslag, orthopedisch chirurg. Martini Ziekenhuis, afd. Orthopedie, Groningen: dr. A.J. de Vries, bewegingswetenschapper; dr. R.W. Brouwer, orthopedisch chirurg.

Contact A.J. de Vries (a.devries3@mzh.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Roy A.G. Hoogeslag ICMJE-formulier
Astrid J. de Vries ICMJE-formulier
Reinoud W. Brouwer ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties