Acute pijn op de borst op de huisartsenpost

Illustratie van een oude man met pijn op de borst
Amy Manten
Simone van den Bulk
Frans H. Rutten
Robert T.A. Willemsen
Tobias N. Bonten
Ralf E. Harskamp
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7379
Abstract

Beste collega’s,

Deze klinische les gaat over de beoordeling van patiënten met acute pijn op de borst door de huisartsenpost. Zodra zij de huisartsenpost bellen, treedt een triageprotocol in werking. Aan de hand van drie casussen laten wij zien hoe dit proces verloopt, wat goed gaat en wat beter kan.

De huisartsenpost vormt samen met de meldkamer ambulance (MKA) de eerste schakel in de acute-zorgketen. Een van de voornaamste gezondheidsklachten waarmee patiënten zich melden op de huisartsenpost is ‘pijn op de borst’. In Nederland gaat het hierbij om ruim 188.000 contacten per jaar.1 De huisartsenpost maakt net als de MKA gebruik van telefonische triage, of – wanneer een patiënt zich onaangekondigd meldt – van triage aan de balie. Afhankelijk van het toestandsbeeld en de urgentie wordt triage gevolgd door directe ambulanceactivatie, beoordeling door de huisarts of een zelfzorgadvies. De triagist houdt bij het inschatten van de urgentie rekening met het feit dat patiënten die op de huisartsenpost worden beoordeeld, geen toegang hebben tot alle diagnostische faciliteiten, zoals op een Eerste Harthulp wel het geval is.

Patiënt A, 67-jarige man, belt om 4 uur ’s ochtends de huisartsenpost vanwege een hevige, drukkende pijn midden op de borst met uitstraling…

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, locatie AMC, afd. Huisartsgeneeskunde, Amsterdam Cardiovascular Sciences Research Institute, Amsterdam: drs. A. Manten, huisarts in opleiding en promovenda; dr. R.E. Harskamp, huisarts en onderzoeker (tevens: Hartvaat Consortium Onderzoek Huisartsgeneeskunde). LUMC, afd. Public Health en Huisartsgeneeskunde, Leiden: drs. S. van den Bulk, huisarts in opleiding en promovenda; dr. T.N. Bonten, huisarts en onderzoeker. UMC Utrecht, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, afd. Huisartsgeneeskunde, Utrecht: prof.dr. F.H. Rutten, huisarts en onderzoeker. Universiteit Maastricht, afd. Family Medicine, Care and Public Health Research Institute, Maastricht: dr. R.T.A. Willemsen, huisarts en onderzoeker.

Contact R.E. Harskamp (r.e.harskamp@amc.uva.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Amy Manten ICMJE-formulier
Simone van den Bulk ICMJE-formulier
Frans H. Rutten ICMJE-formulier
Robert T.A. Willemsen ICMJE-formulier
Tobias N. Bonten ICMJE-formulier
Ralf E. Harskamp ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties