Coniotomie door de huisarts

Acute hoge luchtwegobstructies in de eerste lijn

Opinie
J.M. (Margot) de Koning Gans
Dorien L.M. Zwart
Cor J. Kalkman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A1299
Abstract

Acute hoge luchtwegobstructies, met name epiglottitis, worden steeds vaker gezien bij volwassenen. Dit gebeurt niet alleen in het ziekenhuis, maar ook in de eerste lijn.1-4 Zo werden in de eerste helft van 2008, alleen al op de huisartsenpost te Utrecht 3 patiënten van epiglottitis gezien. Een van dezen was een 37-jarige vrouw die ter plaatse overleed aan de gevolgen van de luchtwegobstructie.

Acute hoge luchtwegobstructies zijn altijd levensbedreigend en dienen met de hoogste prioriteit te worden behandeld. Een epiglottitis kan zeer snel overgaan in een totale luchtwegobstructie wanneer de gezwollen epiglottis de ingang van de trachea geheel afsluit. Andere belangrijke oorzaken van acute hoge luchtwegobstructies zijn: een corpus alienum, bijvoorbeeld bij aspiratie van voedsel, en een anafylactische reactie.

In eerste instantie zijn bij hoge luchtwegobstructies enkele basismaatregelen geïndiceerd waarmee wordt getracht de luchtweg open te houden, zoals de ‘jaw thrust’- of ‘chin lift’-manoeuvres. Bij verdenking op een corpus alienum…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), Kenniscentrum Patiëntveiligheid, Utrecht.

Contact drs. D.L.M. Zwart (d.zwart@umcutrecht.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 11 februari 2010

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties