Acute buikpijn bij neuroborreliose

Klinische praktijk
Anna S.M. Dobbe
Aleksandra C. Zoethout
Wim A. Bleeker
Dettie G. Oenema
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2690
Abstract

De ziekte van Lyme is een multisysteemziekte die zich kan manifesteren in de huid, de gewrichten, het hart en het zenuwstelsel. Bij ruim 35% van de patiënten met Lyme-ziekte in Europa is er sprake van neurologische betrokkenheid (neuroborreliose). In dit artikel presenteren wij een patiënt met de veelvoorkomende klacht buikpijn, die bleek te berusten op meningoradiculitis bij vroege neuroborreliose.

Samenvatting

Achtergrond

De ziekte van Lyme is een multisysteemziekte die zich op verschillende manieren kan uiten. Bij neurologische betrokkenheid is er sprake van neuroborreliose. Zowel het centrale als perifere zenuwstelsel kan worden aangetast.

Casus

Een 39-jarige man kwam meerdere malen naar de Spoedeisende Hulp vanwege hevige buikpijn en pijnaanvallen met bewegingsdrang. Uitgebreide diagnostiek leverde aanvankelijk geen afwijkingen op. Tijdens een opname ontwikkelde patiënt een perifere aangezichtsverlamming, waarbij het vermoeden ontstond van neuroborreliose; de buikpijn werd geweten aan thoracale radiculopathie. Serologisch liquoronderzoek was positief voor Borrelia burgdorferi , wat de diagnose bevestigde. Patiënt werd behandeld met ceftriaxon intraveneus.

Conclusie

De buikpijn bij deze patiënt werd veroorzaakt door radiculopathie op thoracaal niveau, een ongewone uiting van neuroborreliose. Vaak wordt de diagnose ‘neuroborreliose’ pas gesteld wanneer neurologische uitval optreedt. Informatie over huidafwijkingen en een recente tekenbeet kan helpen neuroborreliose eerder te diagnosticeren.

Auteursinformatie

Contact Wilhelmina Ziekenhuis, Assen. Afd. Heelkunde: A.S.M. Dobbe, BSc, geneeskundestudent (a.dobbe@dz.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Anna S.M. Dobbe ICMJE-formulier
Aleksandra C. Zoethout ICMJE-formulier
Wim A. Bleeker ICMJE-formulier
Dettie G. Oenema ICMJE-formulier

Ook interessant

Reacties