Acute buikklachten: denk ook aan hartfalen

Klinische praktijk
Corstiaan A. den Uil
Kadir Caliskan
Aggie H.M.M. Balk
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:A238
Abstract

Dames en Heren,

De differentiaaldiagnose van buikklachten is uitgebreid. In deze klinische les beargumenteren wij aan de hand van 2 casussen dat hartfalen buikklachten kan veroorzaken en dus in de differentiaaldiagnose meegenomen moet worden. Hoewel de prevalentie van hartfalen in de algemene populatie toeneemt, is dit ziektebeeld zeldzaam bij jonge mensen. Bij jonge patiënten ziet men deze diagnose dus gemakkelijk over het hoofd.

De huisarts van patiënt A, een 31-jarige vrouw, verwees haar naar de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) wegens buikpijn bij mogelijk acute cholecystitis. Zij had 2 jaar tevoren een mitralisklepplastiek ondergaan wegens ernstige mitralisklepinsufficiëntie bij een redelijke linkerventrikelfunctie. Patiënte klaagde nu over continue, zeurende pijn rechts boven in de buik. De defecatie was niet afwijkend.

Bij lichamelijk onderzoek zag de SEH-arts een niet-acuut zieke vrouw met een lichaamstemperatuur van 36,0°C, een hartfrequentie van 110/min en een bloeddruk van 105/88 mmHg. Over de longen hoorde hij vesiculair ademgeruis. Bij…

Auteursinformatie

Erasmus MC, Thoraxcentrum, afd. Cardiologie, Rotterdam.

Drs. C.A. den Uil, arts in opleiding tot cardioloog; drs. K. Caliskan en dr. A.H.M.M. Balk, cardiologen.

Contact Conctactpersoon: drs. C.A. den Uil (c.denuil@erasmusmc.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 25 maart 2009

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Hartfalen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Een kleine opmerking over de ietwat ongewone anatomie van Patient B: [Patiënt B, een 43-jarige man] ... [Bij echografie van het abdomen zag de beoordelend radioloog een gestuwde lever en wat vrij vocht in de excavatio rectouterina].

Cavum Douglasi klinkt in het dagelijks gebruik inderdaad beter dan cavum rectovesicale, maar bij de vertaling naar systematische termen kan men beter niet al te consequent zijn.

H. Gremmels, Onderzoeker Universiteit Utrecht