Ontwikkelingen in de fotofarmacologie

Activiteit van geneesmiddelen reguleren met licht

Uitknopje
Ilse M. Welleman
Wiktor Szymanski
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7444
Abstract

Licht wordt al heel lang toegepast in geneeskundige behandelingen, soms in combinatie met bepaalde stoffen uit planten. Die toepassing wordt steeds verfijnder. Er zijn zelfs geneesmiddelen die met licht ‘aan- en uitgeschakeld’ kunnen worden. Hoe werkt dat? En wat zijn de vooruitzichten?

Samenvatting

Al duizenden jaren maakt de mens gebruik van zichtbaar licht voor medische toepassingen. Tegenwoordig wordt licht klinisch gebruikt voor intraoperatieve beeldvorming en fotodynamische therapie. De precisie waarmee licht toegediend kan worden, maakt in potentie veilige en gerichte farmacologische behandelingen mogelijk. Dat is de drijfveer achter het opkomende gebied van de fotofarmacologie, die geneesmiddelen ontwikkelt waarvan de activiteit kan worden gereguleerd door bestraling met licht. Fotofarmacologische geneesmiddelen kunnen op twee manieren worden ontworpen. Ten eerste kan een geneesmiddel worden gedeactiveerd door er een groep aan te koppelen die met licht weer kan worden verwijderd. Ten tweede kan een moleculaire fotoschakelaar in een geneesmiddelmolecuul worden ingebouwd, zodat het met verschillende kleuren licht kan worden aan- en uitgeschakeld. In dit artikel geven we een overzicht van de basisprincipes en de toekomst van de fotofarmacologie, op weg naar klinische toepassingen.

Auteursinformatie

Universiteit van Groningen-UMC Groningen, Medical Imaging Center, Groningen: I.M. Welleman, MSc, en prof.dr. W. Szymanski, PhD, scheikundigen.

Contact W. Szymanski (w.szymanski@umcg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Ilse M. Welleman ICMJE-formulier
Wiktor Szymanski ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Oncologie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties