Actie en reactie

Alfred van Meurs
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:B1272

Alfred van Meursis kinderarts; eerst 6 jaar in Tanzania, daarna 23 jaar in het Juliana Kinderziekenhuis te Den Haag. In januari maakte Van Meurs 2 weken deel uit van het medische team van de Nederlandse Stichting Bootvluchteling. Deze stichting poogt samen met vele andere organisaties, de veiligheid van de landing van vluchtelingen op Lesbos te vergroten en een helpende hand te bieden bij hun aankomst (a.vanmeurs@hagaziekenhuis.nl).

Hoe moeten al die mensen aan werk komen en integreren in onze cultuur? Kijk wat er terecht gekomen is van de vorige golf vluchtelingen in de jaren 90. Wat te doen met gefrustreerde jonge mannen? Allemaal legitieme vragen en heus niet allemaal van rechts-radicale engerikken.

Maar hier sta ik aan het strand en er komt een volgepakte boot met mensen aan. Echte mensen, kinderen, ouderen. Allemaal nat, bibberend, angstig en opgejaagd. Ik ben kinderarts. In mijn vak worden kinderen succesvol genezen van bijvoorbeeld leukemie, maar wel tegen een prijs: over 10 of 20 jaar krijgen sommigen late tumoren, cardiomyopathie of…

De aankomst van een boot
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties